Hopp til hovedinnholdet

Gutt på 16 år ønsker å flytte til pappa, men får beskjed om at mamma og søsknene da må bo på hybel. Han orker ikke leve lenger med krangel og negative kommentarer.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Faren og moren min er skilt, faren min bor i en annen by en moren min. Jeg bor hos moren min sammen med min bor og søster. Jeg føler at jeg får negative komentarer ver dag, jeg krangler med mamma ver dag. Problemet mitt er at jeg vil bo hos pappa, der jeg ikke får så mye negative komentarer og der jeg slipper å krangle hele tiden. Jeg har sagt til mamma at jeg vil det, hun sier at jeg kan flytte om det er det jeg vil, men hun sier også at da må hun, bororen min, og søsteren min bo på hybel. Så jeg klarer ikke å bestemme meg hva jeg vil. Jeg vil flytte, men vil ikke at dem skal bo på hybel. Jeg gråter ganske mye og sliter hjemmet. Hvem skal jeg kontakte for å få hjelp om denne sitvasjonen, og hva burde jeg gjøre. Moren min er så sint hele tiden, hun skylder på at hun er syk, at det er derfor. Har tidliger hatt selvmordstanker, men har vokst fra dem. Jeg klarer ikke å leve lenger meg krangel hver eneste dag.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Dette høres ikke så greit ut!

Du skriver at du ønsker å flytte til pappaen din, men at mamma sier at da må hun og søsknene dine bo på hybel. Det gjør at du får skyldfølelse og at du tar mye ansvar for at de skal ha det bra. Samtidig går det ut over din egen psykiske helse og trivsel.

Du er 16 år, og bestemmer langt på vei selv hvor du vil bo. Du har lov til å tenke på deg selv. Det er ikke ditt ansvar å ta vare på mamma og søsknene dine.

Mitt råd er at du snakker med pappa om dette. Han kan så snakke med mamma om situasjonen. Det er deres ansvar som voksne å finne løsninger for barna sammen. Hvis dette er vanskelig for dem, så kan de få hjelp på familievernkontoret. Du kan også selv kontakte familievernkontoret og be om en time alene eller sammen med foreldrene dine.

En annen mulighet er at du tar en prat med helsesøster. Du kan fortelle henne at mamma er mye sint og hvor lei deg du blir av dette. Det er ikke bra for deg å ha det sånn over tid. Helsesøster har taushetsplikt, og sammen kan dere komme fram til hva du kan gjøre.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme