Hopp til hovedinnholdet

Er så ubeskrivelig lei av å leve. Mamma er det bare drama med og pappa er sinna. Er ofte redd.Holder ting for meg selv selv. Selvskader og har selvmordstanker.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg vil dø. Er så veldig ubeskrivelig lei av å leve. Har en besteveninne, men hun kan jeg ikke fortelle absolutt alt til, er takknemlig for å ha henne, men det er vanskelig. Mamma er det bare drama med, vi snakker såvidt ilag. Hun og pappa skiltes da jeg va to år gammel ca, pga at pappa var voldelig mot henne, og de kranglet heletiden ...(hun sa det til meg først for noen måneder siden, for hun mente at nå var jeg gammel nok til å høre det) Pappa har sinneproblemer, og jeg er ofte redd for han. Spesielt når storebroren min ikke er hjemme. Før gråt jeg ganske masse, men nå føler jeg at jeg har blitt sterkere. Jeg holder ting for meg selv, uansett om mamma sender med til psykolog, helsesøster, og lege. (de mener jeg trenger piller for depresjon) Jeg begynt med selvskading for ca. to og ett halvt år siden, og gjør det fortsatt. Har også selvmordstanker, og er så lei av alt. tror ikke jeg klarer mere. Prøvde å ta for mange piller for en stund siden, men mamma fant det ut å alt ble klikk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Så fint at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Det høres ut som du har det vondt og at det er mange ting i livet ditt som er vanskelig! Det går an å få det bedre - heldigvis!

Det å kjenne på at man blir lei av å leve er en naturlig tanke å få av og til når det stormer som verst. Heldigvis er det bare tanker og det kan også handle om at man får lyst til at alt det som er vondt skal bli borte mer enn at man faktisk ønsker å dø.

Du er heldig som har en bestevenninne! Det er det ikke alle som har. Da har du noe rundt deg som er godt for deg og som du er takknemlig for å ha rundt deg. Jeg forstår at du ikke kan si alt til henne. Det er kanskje lurt å ikke fortelle alt.

Men det som er viktig tenker vi, er at du har noen du kan fortelle alt til. Du har fortalt til oss hvordan du har det. Det er modig av deg og jeg tror at det er viktig for deg å få snakke med noen andre også om hvordan du har det.

Det høres ut som du har det krevende både med moren og faren din. Faren din er du redd for og det høres ut som det kan være gode grunner til at du er det. Når noen er mye sint blir man utrygg og redd. Du skriver at før så gråt du mye. Da høres det ut som at du har vært lei deg og redd uten at noen har trøstet deg.

Nå er du ikke lei deg lenger men du er sterkere. Det tror jeg er helt riktig for når man ikke får trøst eller støtte og er mye utrygg og redd så er det helt naturlig at man velger bort disse følelsene og istedet gjør seg sterkere.

Dette blir det vi kaller for en mestringsstrategi for å klare å håndtere det som er vanskelig!

Du selvskader og dette er noe man gjør for å få bort det som er vondt inni seg. Det å skade seg hjelper en liten stund så vil det komme tilbake igjen og man må kutte seg igjen. Dette er ingen god strategi - det finnes heldigvis andre måter å løse det som er vanskelig på!

Jeg vil råde deg til å snakke med noen som kan hjelpe deg med å sortere de vanskelige følelsene du bærer på og de vanskelige tankene.

Da kan du snakke med helsesøster eller en lege eller psykolog.

Du skriver at du holder alt for deg selv og jeg tror at det er det som gjør det enda vanskeligere for deg. Da føler du deg kanskje mer ensom og alene.

Det er viktig å stole på at du kan få god hjelp og støtte og at noen vil deg vell.

Det kan også være riktig for deg å fortelle at du er utrygg på faren din og at du har det vanskelig med moren din.

Helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom kan også hjelpe deg med dette.

Det finnes noe som heter familievernkontor hvor man kan få hjelp til å finne ut av det som er problematisk hjemme.

Det er ingen skam å fortelle at du har det vanskelig. Det er mange som har det så du er ikke alene!

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan lese.

Ønsker deg alt godt og at du får det bedre snart. Det fortjener du!

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme