Hopp til hovedinnholdet

På grunn av problemer på pappa sin jobb så har vi mye mindre penger denne julen enn vi pleier å ha. Dette er et problem for søsknene mine,de klager hele tiden og jeg gruer meg for å komme tilbake til skolen og vennene mine vil spørre meg hva jeg har fått til jul. Hva kan jeg si?

Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei
Pågrunn av problemer på pappas jobb, må vi nå klare oss med mye mindre enn hva jeg er vant med. For meg er ikke dette et problem, jeg har aldri vært spesielt materialistisk av meg. Problemet er søsknene mine. De dytter hele tiden skylden over situasjonen vi har kommet opp i over på foreldrene våre. Jeg kan se at det treffer dem, og det gjør meg så sur på søsknene mine at de kan være så utrolig trangsynte. Hva kan jeg gjøre for at de skal slutte å mase og skjønne at dette ikke er mamma eller pappa sin feil?
Siden vi ikke har så mye penger som vi pleide må vi feire jul mye mer sparsommelig i år. Det betyr mindre julegaver, antagelig ca. 100-200 kroner verdt. Jeg gruer meg til jeg kommer tilbake fra juleferien og folk spør meg hva jeg har fått. Særlig siden jeg bor på et sted hvor de aller fleste har godt med penger. Hva kan jeg forklare det med?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er alltid en utfordring å skulle omstille seg til noe man ikke er vant til fra før og det er ikke sikkert søskenene dine helt forstår alvoret i denne situasjonen.

Hvis du er eldst i søsken flokken så kan du snakke med de om hva som skjer nå,men jeg synes nok at det er foreldrene dine som bør gjøre det, samle alle sammen til et familieråd og snakke sammen om hvordan det er nå og hvordan dere sammen som familie kan løse det på en best mulig måte.

Hvis familien får mindre penger å bruke må alle vite at de ikke alltid kan få det de vil til enhver tid,men kan ønske seg til burdager eller jobbe litt for å få det.

Hvis du blir spurt på skolen om hva du fikk til jul så kan du vel si hva du fikk? Hvis du har gode venner som du snakker åpent med og stoler på, kan det være godt å ha noen å snakke med også om det som skjer hjemme nå.

Vær ærlig, ikke skjul sannheten for dem. Det kan være flere enn deg som opplever det,men som ikke deler det med noen. Ved å være åpen om det som skjer,så kan du,vennene dine og din familie oppleve å komme nærmere hverandre og styrket ut av situasjonen dere er i nå.
Penger er ikke alltid det viktigste og man kan være rik på kjærlighet hvis dere står samlet som en familie.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme


Quiz: Hva vet du om kultur?

Hva er "Den kulturelle skolesekken"?