Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mien lov til å bestemme mye over meg når jeg har fylt 18, selv om jeg bor hjemme?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Heia, har en del problemer hjemme for tiden. Jeg er 18 år, går tredjeåret på videregående og bor sammen med mamma og pappa (i en leilighet koblet til huset). I de siste tidene har de blitt (noe jeg vil kalle) altfor beskyttende til en grad hvor jeg nesten ikke får fritid lengre. De mener karakterene mine er altfor dårlige (snitt på 4) og jeg burde fokusere mer på skolen og derfor setter en 'studietid' hjemme i minst 3 timer hver dag, gjør jeg det ikke én dag må jeg ta det igjen neste dag. I tillegg hater de de fleste vennene mine og nekter meg nesten å tilbringe til sammen med dem. Jeg får ikke lov å feste eller drikke alkohol i noen grad av de noensinne, noe som jeg ser problematisk i forhold til russetiden på slutten av skoleåret. Dette mener de de har lov til siden jeg fortsatt bor hjemme, og sier jeg får flytte ut hvis disse avtalene blir for vanskelig å holde. Dette blir igjen problematisk når økonomien min gjør jeg ikke kan. Har de lov til dette, isåfall i hvor stor grad?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål?

Dette høres vanskelig ut for deg. Det høres ut som at foreldrene dine er blitt redde for at du ikke skal få bra karakterer og dermed ikke få deg en bra utdannelse. Har du snakket med dem om dine drømmer og planer. Dersom du ikke har noe kan det være grunnen de er så bekymret. Har du en plan kan det være lettere å roe dem. 

Du er myndig og kan ta avgjørelser på vegne av deg selv, men dersom du bor gratis i dine foreldres hus har de også noe de skulle ha sagt. Dere burde sette dere ned å snakke sammen om hva som er rimelig og ikke. Du er 18 og må kanskje få lov til å lære av egne feil. De er glade i deg om klarer kanskje ikke å la være å overbeskytte deg.

På familievernkontoret der dere bor kan dere få hjelp til å snakke bedre sammen. Kanskje trenger dine foreldre hjelp av en utenforstående til å forstå at det å gjøre lekser i 3 timer hver dag ikke nødvendigvis fører til høyere karakterer. De må også akseptere at du er voksen nå. Det å kaste deg ut hjemmefra for ikke å følge regler vil sannsynligvis heller ikke hjelpe.

Vi legger til noen artikler som du kanskje kan få litt nytte av.

Spør dem hva de er redde for! Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme