Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig bekymret for søskenbarnet mitt, foreldrene hennes behandler henne dårlig. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år som skriver for søskenbarnet mitt på 10 år. Hun har et forferdeligt liv. Hun forteller at til meg og jeg støtter henne.Foreldrene hennes lar henne ikke bestemme selv. Selfølgelig må foreldre få lov til å bestemme over barn men jeg og søskenbarnet mitt synes de bestemmer alt for mye. De lar henne ikke gå ut med venner , hun sitter hele tiden inne og gjør ingenting. Jeg(jente på 13 år) vil jo være med henne. Men jeg er ganske opptatt. Har masse lekser prøver , og pluss at hun bor litt langt vekke ifra meg.Søskenbarnet mitt går nå i 5.klasse og har INGEN venner. Hun har venner men hun er liksom bare ''reserve''. Sånn at hvis vennene hennes har ingen å være med så er de med henne.Å de baksnakker henne hele tiden.Jeg(jente på 13 år) har sakt til henne at jeg skal snakke med læreren hennes om dette , men da sier hun: -Hva er vitsen , de kommer alltid til å behandle meg sånn. Men jeg vet også kanskje hvorfor vennene hennes behandler henne sånn. Der er fordi vi er utledninger. Vi ble født i Norge men foreldrene våres er utledinger. Men over til søskenbarnet mitt og hva som skjer med henne. Hun sier til meg at hun har lyst til å ta selvmord og at hun har planer om det. Å jeg sier: -Du har et langt liv foran deg , vent til du blir 18 så flytter du ut. Men da sier hun at hun synes det er ikke en vits å leve lenger. Jeg ( jente på 13) vet hvordan hun har det hjemme, å det er helt forferdelig. De lar henne være alene hjemme heletiden og tenker bare på babyen. Foreldrene hadde tenkt å reise med babyen uten søskenbarnet mitt. Det er jo helt forferdelig. Hun sier at hun har ingen å snakke med om dette derfor snakker hun til seg selv og svarer til henne selv. Men idag snakket vi sammen og jeg sa at jeg kommer alltid til å støtte henne å hun kunne alltid snakke med meg om alt og ingenting.Hun sier selv at hun vil ta selvmord og at hun vil stikke hjemmefra. Hva skal jeg gjøre? Jeg hjelper henne hele tiden men hun har alltid planer om å ta selvmord. Jeg sa til henne at jeg kunne snakke alene med moren om dette , men hun sier at det blir verre siden hun har snakket med tanten sin om dette og tanten sin har snakket med moren og da ble det verre å verre.(litt forvirra?). Tenk hvis en gang hun tar selvmord? Hva skal jeg gjøre for å hjelpe henne og for at foreldrene behandler henne bedre? Foreldrene tenker bare på babyen nå og ikke på henne. Nesten alle de som kommer fra mitt land som bor i den byen jeg bor i synes synd på henne , men de gjør ingenting. Det er bare jeg som støtter henne og sier at hun ikke skal ta selvmord.Hun sier selv at hun har prøvd å ta selvmord men hun klarte det ikke, å da sa jeg at det er fordi du ikke vil dø enda. Jeg vet at jeg må snakke med moren for at moren skal forstå han hun virkelig føler , men jeg må tenke på konsekvensene også. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Søskenbarnet ditt er heldig som har et søskenbarn som er så omsorgsfull som deg!

 

Det er ikke lett for unge som dere som står mitt i to kulturer og tradisjoner. det kan også være andre grunner til at foreldrene til søskenbarnet ditt ikke ser henne så godt som de burde. Dere burde kanskje snakke med læreren hennes eller helsesøster. Kanskje det er lettere for andre voksne å nå fram til foreldrene hennes. Hva med foreldrene dine? De høres ikke så strenge ut, kanskje foreldrene hennes hører på dine.

 

Hvis du er riktig bekymret er det mulig for deg å ringe anonymt til barnevernet. Du kan enten ringe barnevernet der hun bor eller barnevernets akutttelefon 116 111. Barnevernet prøver å gi barn den hjelpen de trenger enten i hjemmet eller ute av hjemmet.

 

Håper dette kan være til hjelp for dere!

 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme


Quiz: Hva vet du om vold?

Hva bør du gjøre dersom du har volds- og/eller aggresjonsproblemer?