Hopp til hovedinnholdet

Jente, 17, ønsker hjelp til å snakke med psykolog 

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei jeg kunne enkelt og greit trengt en nøytral person å snakke med. Er en dell negative ting som skjer på en gang i livet mitt og sånn har det vært lenge. Og i en god stund har det blitt for mye og mye dårlig konskvenser på grunn av det har skjedd. Jeg har tenkt på å dra til en pyskolog men vil ikke blande foreldrene mine inn i dette, slik at de må betale for timen. Så jeg kunne trengt hjelp av dere til å finne en person jeg kan ha en `time´hos som jeg kan få ut det jeg vil si og kanskje få den hjelpen er tror jeg trenger. men vil som sakt ikke bringe flere folk inn dette, jeg vil bare snakke med en profsjonell og nøytral person. men jeg vet ikke hvem, helsesøster på skolen er ikke aktuelt. mvh meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du ønsker å gjøre noe med situasjonen din og ber om hjelp! 

Først og fremst: du er 17 år gammel, noe som gjør deg til "helserettslig myndig". Det betyr at du bestemmer over valg for egen helse, og kan søke helsehjelp uten at dine foreldre har noe krav om å vite at du gjør det, eller hvorfor. Det betyr også at du kan bytte fastlege, også dette uten at dine foreldre trenger å vite om det, eller ha noe med slet å gjøre. Det kan du gjøre selv på nett opp til to ganger i året på helfo.

Videre er det sånn at for å få avtale hos psykolog må du ha en henvisning enten fra lege, eller fra barnevernsleder. Dersom du ikke har noe kontakt med barnevernet ville jeg tatt kontakt med fastlege og bedt om henvisning til psykolog. Endel psykologer har også drifttilskuddsavtale, noe som gjør at du bare trenger å betale egenandel opp til frikortgrensa. Men det er først etterat du har fylt 18 år. Før det er det ingen egenandel som skal betales. Med andre ord er det gratis for deg enn så lenge.

Du skriver at det ikke are aktuelt å snakke med helsesøster på skolen din. Det er leit å høre! Men hva med helsestasjon for ungdom da? Finnes det der du bor? Kanskje er det også en psykolog der du kan snakke med? Enkelte helsestasjoner for ungdom har også det! Og de har leger som kan skrive henvisning dersom du synes det er enklere. Men husk at helsesøster også ofte er en person du kan snakke med om mange ting. Og hun kan også være behjelpelig med å sortere litt tanker og følelser som kan være nyttig, og en start på å finne en løsning.

Jeg ønsker deg masse lykke til!! Og husk: det kan være du ikke finner "rett person" å snakke med med en gang, men ikke la det stoppe deg. Nå er du godt i gang, fortsett å søke hjelp!

Hilsen 

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser