Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å stadig ikke føle meg god nok

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med å stadig ikke føle meg god nok. Jeg får ofte ikke sove om kvelden, fordi tankene mine kverner rundt hva jeg kunne ha gjort bedre. Det er ofte bare småting, men det kan irritere meg til vanvidd. Jeg gråter også mye. Jeg føler meg også ofte ensom. Jeg har noen venner på skolen, men de kontakter meg aldri ellers. Noen ganger har jeg spurt dem om vi skal finne på noe, men har bare blitt avvist. Jeg har gitt opp å prøve, og er alltid alene på kveldene. Kanskje de egentlig er gode venner, men jeg føler det iallfall ikke sånn? Jeg har aldri hatt kjæreste heller, eller vært forelsket i noen. Er det noe galt med meg? Kommer jeg aldri til å finne noen å dele livet med? Skolen går veldig bra, men det føles bare som om det er en grunn til at ingen ser hvordan jeg har det. Med et snitt på 5,7 er det ikke lett å forstå at jeg har alvorlige selvtillits- og søvnproblemer. Den dårlige selvtilliten går også utover hvordan jeg ser på kroppen min. Jeg er helt normal, heller tynn. Jeg trener så godt som hver dag. Men jeg føler meg ofte for tykk, og unngår å spise. Etterhvert føler jeg synd på meg selv, og begynner å trøstespise. Og det hele gjentar seg. Har prøvd å snakke med en psykolog, men det førte bare til at jeg sank enda dypere i grøftekanten. Jeg føler at jeg egentlig ikke har det så forferderlig, samtidig som jeg føler meg utrolig dårlig. Hele følelsen har blitt værre og værre, og jeg ser ingen tegn til bedring. Hvordan kunne jeg få det til å snu, og faktisk føle meg god nok?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg syns det hørtes ut som en bra ide å prate med en psykolog.  Du sier du har prøve og at det da heller ble verre.  -Det er noen ganger det kan være sånn, men det er lurt å prøve igjen, og heller be om å få prate med en annen.  Når følelsene er såpass kompliserte, kan det være godt å få litt ryddehjelp.  Helsesøster kan kanskje også hjelpe deg litt.  Jeg legger ved noen artikler under, der det du skriver om, er omtalt og med litt råd for hvordan du kan prøve å jobbe for å "snu" disse negative tankespiralene. Kanskje det kan være til litt hjelp? 


-Og i forhold til det med grublingen om kvelden, vil jeg gi deg tips om at du prøver å si til deg selv at "dette skal jeg tenke på i morgen, for da ser alt annerledes ut". -Og så setter av litt tid på dagtid til "tenketid".  -Grubling på kvelden er noe som er viktig å få ryddet bort, så det ikke forstyrrer søvnen.

-Og til slutt: Du vil helt sikkert finne noen å forelske deg i og også mange gode vennskap fremover.  Ta et skritt om gangen.  Prat med noen, bygg deg selv opp med å prøve å tenke mer oppbyggelige tanker om deg selv og prøv å ta litt mer kontakt med andre.  Både flørting og start på nye vennskap, handler om å gjøre seg litt sårbar, for man risikerer jo også avvisning, -Så det handler om å være litt modig og våge allikevel. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser