Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg greie å slutte å være så sjalu? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Er i et forhold som har vart i ett år, i det siste har jeg begynt å bli sykelig sjalu. Har altid vært sjalu, over det normale vill jeg si. Om kjæresten min drar ut, bare å setter seg på kiosken med noen venner blir jeg så sjalu at det er latterlig. Det sliter mye på oss begge. Jeg blir sliten å det driver oss bare mer og mer fra hverandre. Jeg vill stole på han, men klarer ikke. De tiligere forholdene jeg har vært i, som har vart i flere år, har det ikke vært noe bra i. De har løyet til meg, vært utro osv. Hvordan kan jeg greie å slutte å være så sjalu? Det er en vond følelse jeg helst ikke vil kjenne, ikke slik som nå. Er uutholdelig, jeg blir sint, lei meg og klikker vinkel av de minste ting.. Hjertet mitt slår fortere, jeg begynner og kaldsvette å knekker sammen i gråt for at kjæresten min hadde en venninne på fanget på en fest, Jeg klarer ikke å ta det med ro å si på en ordentlig måte at jeg ikke synest det er greit heller,

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er bra at du i alle fall innser at det er et problem - at du innser at det er du som er sjalu, og ikke han som gjør noe galt. 

Jeg har lagt ved en artikkel om dette, men tenkte jeg kunne komme med noen tips i stedet. For det første så tror jeg det blir bedre jo mer åpne dere er med hverandre. Hvis han forteller deg hvor han skal og hvem han skal være sammen med slipper du å bekymre deg for det. Hvis han i tillegg sender deg en melding mens han er der hvor han forteller deg hva de gjør og lignende kan det også hjelpe. Hvis du vil at han skal gjøre det, betyr det også at du bør gjøre det. Fortell han hvor du går, hvem du er sammen med og lignende. Fortell han det om du får en melding fra en annen gutt. Det vil kanskje få han også til å gjøre det. Snakk med han om dette problemet ditt. Si at du tror det blir lettere for deg om han bare forteller deg mer. Det er fint om han kan fortelle deg det om en jente satt på fanget hans på en fest - selv om han vet at du ikke vil like det. Det er bedre å høre det fra han enn noen andre. 

Når det er sagt vil jeg oppfordre deg til å prøve å ikke fortelle han om det hver gang du er sjalu. Prøv å holde det inni deg, og prøv å tenke rasjonelt. Hver gang du blir sjalu bør du tenke: "Hvorfor er jeg sjalu?" "Hva kan skje?" "Ville han gjort noe som hadde såret meg?". Ofte blir man sjalu helt uten grunn og da kan det hjelpe å prøve å tenke seg til om det egentlig kan skje noe galt og spørre seg selv hva man egentlig er redd for. 

Jeg tror jo også at jo flere ganger han er alene sammen med vennene sine, jo mer komfortabel kommer du til å bli med det. Det kan være at det hadde vært lurt av deg om du hadde vært sammen med noen av dine venninner mens han var sammen med sine venner - eller i det minste at du finner på noe annet når han skal bort. Det kan hjelpe deg til å få tankene over på noe annet. Det verste er om du sitter hjemme alene og bare tenker på hva han driver på med. Gjør noe, snakk med noen og hold deg opptatt! Kanskje er en av grunnene til at du er sjalu at du ikke føler at du har noe å gjøre når han ikke er sammen med deg? I så fall - gjør noe med det!

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser