Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min mistet faren sin, hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Kjæresten min mistet faren sin før jeg ble sammen med ham. Jeg vet ikke når dette skjedde eller hvordan, fordi han ikke har fortalt meg mye om det. Vi har vert sammen i 6 mnd, men han bor ett stykke unna, så vi møtes ikke så ofte. Greia er at jeg ikke vet hva jeg skal si eller hva jeg skal gjøre når han nevner det, alt jeg gjør er å ganske enkelt frike litt ut, noe han merker og da slutter han å snakke om det, selv om jeg gjerne vil høre. Faren til bestekompisen min tok livet sitt for ikke så lenge siden, og jeg lurer også på hvordan jeg kan hjelpe han med å takle det? Hva kan jeg si eller gjøre? Takk:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Takk for et viktig og godt spørsmål!

Det er nok veldig mange som har det som deg. Det er ikke alltid lett å vite hva man skal si og gjøre når en nær oss opplever å miste noen. Man tenker ofte at man må si noe som er både lurt og trøstende på en gang, og det kan selvfølgelig virke som en umulig oppgave.

Men prøv å forestille deg situasjonen snudd på hodet. Hva ville du at din kjæreste eller venn skulle gjort for deg? Antakelig holder det at du er der og lytter. 

Du skriver at kjæresten din har tatt opp temaet flere ganger, men at du friker ut og at han derfor slutter å prate om det.  Hvordan friker du ut? Det virker jo som om kjæresten din har lyst til å fortelle deg om dette, og da tenker jeg at det viktigste du kan gjøre er å lytte. Du kan gjerne fortelle kjæresten din at du synes det er vanskelig å vite hva du skal si eller gjøre, men at du veldig gjerne vil at han skal prate med deg om dette. Kanskje forteller kjæresten din deg hva han trenger fra deg, eller kanskje trenger han bare at du er der og hører på han. 

Alle mennesker takler sorg forskjellig, så det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan man best kan hjelpe. Det at du er der, tilbyr din hjelp/støtte og ikke minst et lyttende øre, er ofte mer enn nok. Og husk at også du må prate med noen hvis du opplever at det blir for mye å takle.

Jeg legger ved et par artikler som jeg tror kan være til nytte for deg.

Lykke til med å støtte både kjæresten din og vennen din i den tøffe tiden!

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Hvordan kan du støtte en venn i sorg?

Trist gutt (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man skal oppføre seg overfor noen som opplever sorg. Her får du noen tips til hva DU kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser