Hopp til hovedinnholdet

Føler sterkt stress og indre uro

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei snart 18 år gammel jente som trenger svar på et spørsmål. Jeg er veldig ofte plaget med en indre uro som jeg ikke greier å kontrollere. Når denne uroen kommer føler jeg meg stresset, varm, litt svimmel og får rett og slett veldig urolig mage. I tillegg får jeg hjertebank og problemer med å puste ordentlig, og jeg må konsentrere meg om å puste sakte inn og ut. De fleste gangene dette skjer har jeg ikke noen som helt grunn til å være stresset. Det kan komme mens jeg ligger og ser på TV, men som oftest skjer det på kvelden. På morgenene er det også ganske ille, og da må jeg ofte sette meg ned fordi uroen gjør sånn at jeg ikke greier å stå. Jeg har et friår fra skolen i år siden jeg var syk store deler av starten på skoleåret. Uroen jeg føler var verre da jeg gikk på skolen(flere ganger daglig), men den er her fortsatt, og den er veldig ubehagelig. Jeg er en veldig sjenert person(det har jeg alltid vært) og jeg holder meg helst for meg selv. Jeg hater og møte nye personer og blir latterlig fort flau og rødmer ekstremt mye. Jeg har også problemer med å ta buss, gå i kantina osv. Det er fordi jeg føler at alle ser på meg og tenker stygt om meg, eller at jeg skal gjøre noe flaut. Hvis jeg skal i en sosial sammenkomst gruer jeg meg ofte flere dager i forveien og får samme "urofølelse" som jeg skrev over. Foreldrene mine har sagt at jeg kanskje har angst når jeg har snakket om denne indre uroen min, men jeg vet ikke. Derfor spør jeg dere; hva tror dere feiler meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du strever jo med sterkere uro i forkant av at du skal noe, og det er det mulig å få hjelp til å mestre.  Det kan jo være en form for prestasjonsangst.  -Men om alt ubehaget kan skyldes angst eller om det er andre ting som påvirker det mye, kan jeg ikke vite.  Jeg foreslår at du tar en prat med fastlegen om dette, får tatt en del blodprøver (bl.a. stoffskifteprøver) og også får en vurdering av alvoret i angsten og eventuelt en henvisning til psykolog for å få hjelp. 


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Stress

Føler du at du får for liten tid til å gjøre alt du skal? Jobb, lekser, trening? Sørg for å utnytte den tiden du har. Hvis du er vant med å sette deg foran tv'en når du kommer hjem fra skole eller jobb, vil en tidsfrist eller trange planer fort gjøre deg stresset.

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser