Hopp til hovedinnholdet

Hunden min døde og jeg ser ikke meningen med livet nå. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 15 år jente som ikke vet helt hva jeg skal gjøre av meg. På denne tiden av året i fjor var jeg også i en slik "dyster periode" selv om jeg er ganske deprimert hele tiden. Jeg har blitt vandt til å skjule mine virkelige følelser inne, og satt på et smil og ett godt humør foran folk. Jeg vet ikke helt hva jeg skal begynne med å spørre om råd om, men jeg starter vel på det mest nylige. Hunden min døde for 2 uker siden, og det har vært ordentlig tøft for meg siden. Jeg hadde ett mer uvanlig forhold med han enn at han kun var et kjæledyr. Han var min ene og beste venn som jeg kunne fortelle alt til. Nå er han ikke lenger ikke lenger i denne verden, og han var egentlig den eneste som hadde meg hengende igjen i livet. Han er den eneste grunnen til at jeg fremdeles lever. Så har jeg ikke noe annet som holder meg gående annet enn tanken om at jeg må leve ett godt liv i minne av han. Jeg kommer aldri til å komme meg over døden hans, selv om jeg visste at det kom til å skje. Jeg kommer sikkert til å sakte men sikkert tenke mindre på det. Men sånn som det er nå, har jeg han på tankene mine hele tiden. Alt folk sier, det jeg ser og slikt minner meg konstant om han. Jeg har flere ganger brutt ned og gitt opp på ting fordi jeg ikke ser meningen lenger. Gjorde dette blant annet midt i matte timen fordi jeg ikke orket noe mere. Jeg hadde ikke noe å se fram til lenger, ikke noe å se opp til. Hva skal jeg gjøre nå? De fleste ville sagt at det "går over med tid", men hva skal jeg da gjøre i løpet av den tiden? Jeg har mange ganger tenkt på meningen med livet, og kommet til flere egne konklusjoner. Men nå ser jeg dem rett og slett ikke lengre. Ikke annet enn at jeg lever til ære for han. Men er det best å gjøre det, eller dra for å bli med han? Tanker som ofte slår meg. - Hilsen en jente som desperat etter å få hjelp, men har ingen å fortelle dette til.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det var veldig trist å høre hva som skjedde med hunden din, dette må være en veldig tung tid for deg. Som du skriver, så mistet du din beste venn, det må gjøre veldig vondt. Når vi mister noen vi er glade i, opplever vi sorg; det er smertefullt og det kan ta litt tid før det blir bedre. 

Som du selv skriver, blir det mindre smertefullt etter hvert, men veien mot dette kan føles tung og lang. Det kan hjelpe å få satt litt ord på de tankene og følelsene man har. For noen kan det også hjelpe å skrive ned tanker og følelser, høre på musikk eller se på bilder. 

Det høres ut som du holder mye av de vanskelige følelsene inni deg, da er det ikke alltid så lett å snakke med andre om det. Men hvis du forsøker å snakke med noen, tror jeg det vil hjelpe deg. Det kan hende at de rundt deg ikke forstår helt hvor vondt du har det nå, men hvis du klarer å fortelle om det kan du få forståelse og støtte fra dem framover. Er det noen i familien eller noen venner du kan dele disse tankene med? Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen din. 

Mange ungdom som sørger over tap, opplever at de strever med skolearbeidet i etterkant. Det kan derfor være lurt å si fra til kontaktlærer om hvordan du har det, slik at skolen kan ta litt hensyn til deg og din situasjon en stund framover.

Hvis du trenger noen å prate med kan du også ringe Mental Helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123.

Håper du kan få troen på at det vil bli bedre.  

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise