Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke å se så mye posetivt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 14 år som har utviklet en spiseforstyrrelse anoreksia og så til selvskadding. Det var min bestevenninne som skjønte at jeg hadde fått spiseforstyrrelse og ville at jeg skulle slutte å bare begynte å spise vanlig igjen. Men det gjorde jeg selvfølgelig ikke da jeg følte/føler at jeg ikke fortjener mat (ihvertfall ikke mye) og ville/vil bevise de rundt meg at jeg kan klare å bli tynn og like gode som de. Dette er pga etter mobbing siden 3 klasse til 6-7 klasse som kom veldig følelse messing tilbake til meg i 8 klasse og da utviklet spiseforstyrrelsen. Altså mobbingen begynte ikke igjen da. Men etter å hatt anoreksia i noen måneder begynte kroppen å si ifra. Jeg vurderte veldig mye fram og tilbake og jeg skulle ''ta igjen'' å gi den litt vondt med å kutte jeg. Den følelsen var vondt men også godt så jeg fortsatte. Etter hvert tok jeg motet og sa det til to av mine venner som jeg regna med ville forstå og være der. Men de sa bare ikke gjør det og gå til helsesøster. Mer var det liksom ikke. Senere så fortalte jeg bestevenninna min som fant om spiseforstyrrelsen om at jeg skadet meg selv. Var ikke så mye snakk der hun prøvde heller å komme over på et annet tema.. Det eneste jeg ville var å prate med noen jeg kunne stole på og som var der hele tiden.. Har også vurdert å gå til helsesøster men vet bare ikke helt om jeg tør og hva hun vil si om det. Men hvis jeg hadde sagt noe til helsesøster har hun noen rett til å fortelle det til foreldrene eller sånt uansett åssen det er..? Selv tenker jeg ikke at jeg er verdt noe og bruker bare plass siden jeg er stor og sier ikke så mye.. Klarer ikke å se så mye posestivt bare en ting liksom og det holder snart ikke.. Har tenkt mye på selvmord, hvem ville liksom savnet meg og har tenkt ut flere selvmordsbrev jeg kunne etterlatt meg..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du beskriver en utvikling av spiseproblemer og selvskading, som jeg tenker at nå har gått langt.  Du ser også selv at dette nok ikke er lurt, men følelsene styrer deg til å fortsette. 
Du har forsøkt å prate med venner.  Jeg tenker at vennen dine har gjort rett når de har anbefalt deg å gå til helsesøster.  De ser at det ikke hjelper for dine problemer bare at de vet.  De forstår nok at du har det vanskelig, men de vil at du skal få det bedre, og prøver å fokusere på vanlige, positive ting i hverdagen. Du trenger noe mer enn at vennene vet. Det kan være vanskelig for venner å bare vite og ikke kunne gjøre noe med problemet. 

Mitt råd til deg er at du lytter til dem og prøver å prate med noen voksne om dette.  Helsesøster kan være et sted å ta kontakt.  Når du ser sammenhengen med dette og den mobbingen du tidligere har opplevd, er det lurt å fortelle det og få hjelp til å rydde opp i det som er følelsesmessig vanskelig. 

Helsesøster er vant til å prate om slike ting, så du kan fortelle henne akkurat slik du har gjort til oss, eller kanskje vise henne en utskrift av det du har spurt oss om.   Helsesøster har taushetsplikt, men hun vil nok drøfte med deg om hun ser dette så alvorlig at hun mener dine foreldre bør får informasjon slik at dere sammen kan hjelpe deg til å få det bedre.  Vanligvis blir du tatt med på råd om hva som evt. skal sies videre. 

Det er vondt å føle at man ikke er verdifull.  Minn deg om at det er en følelse, og prøv å finne frem tanker som kan dempe denne vonde følelsen.  Se mer om det i de to første artiklene under. 

Du ER viktig og verdifull, og har like stor rett til plass og oppmerksomhet som alle andre!! -Minn deg selv om det også, -mange ganger om dagen!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Journal og helseopplysninger

Helsejournal (ung.no)

Finnes det noen journal på meg? Vet fastlegen eller helsesykepleier at jeg var på sykehuset og hva de gjorde med meg der? Kan jeg gå til legen og få all informasjon om helsa mi fra jeg var liten og fram til nå?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser