Hopp til hovedinnholdet

Går på en annen skole enn vennene mine og er veldig ensom.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er ensom. Jeg er veldig ensom. Jeg gjorde etter ungdomsskolen et veldig uvanlig valg, jeg startet på privatskole når alle mine andre venner gikk over til vgs. Dette for å gjøre utdannelsen min raskere enn jeg måtte ha gjort på vgs. Jeg går nå på en skole hvor jeg trives veldig godt, men siden alle er eldre enn meg har jeg ikke funnet noen særlige venner. Jeg har mistet de fra ungdomsskolen, og det eneste jeg har er familien min og hundene mine. Hver dag etter skolen er det rett hjem, for så å ikke gjøre noe annet enn tv og pc. Hver helg sitter jeg alene, eller så er jeg med familie. Jeg har prøvd ta opp kontakten med de fra ungdomsskolen, jeg har prøvd VELDIG hardt. jeg har prøvd finne nye, men jeg klarer det liksom ikke. Jeg kjenner det virkelig er vanskelig å være i denne sitasjonen, jeg er så utolig ensom. Jeg er så utrolig alene og trist, jeg er deprimert. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg er tom for ideer. Jeg er generelt tom for alt, og det eneste som lyser opp hverdagen er foreldrene mine og hundene. Jeg kjenner jeg trenger noen råd..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spøsmålet ditt. Jeg skjønner at dette er en veldig vanskelig situasjon for deg. Det å gjøre det godt på skolen er selvfølgelig viktig, men det å ha et sosialt nettverk og venner man trives med er minst like viktig.

Det er flott at du har prøvd å ta opp igjen kontakten med vennene dine. Hva er grunnen til at det ikke har gått? Og tror du det er noe du kan gjøre noe med?

Har du noen felles interesser med vennene dine, som for eksempel hånball eller annen idrett. Hvis ikke kan det jo være en idé å bli med på noe sånt. Da får du tilbrakt tid med dem, samtidig som du vil møte mange nye folk. Det går ogs¨an å prøve en aktivitet som ingen du kjenner driver med, og bli kjent med helt nye folk på den måten.

Hvis dette ikke fungerer, bør du kanskje vurdere å bytte over til vanlig videregående skole neste år. Da har du jo tatt en del flere fag enn de andre, så du vil få bedre tid til å fokusere på resten av fagene.

Du kan selvfølgelig også jobbe litt ekstra hardt for å bli bedre kjent med de du går på skole med nå. Det er helt sikkert noen der som du vil trives veldig godt med.

Jeg anbefaler deg å ta en ordentlig prat med foreldrene dine om dette og forklare hvordan du har det. Snakk også gjerne med rådgiveren på skolen din, eller helsesøster om dette. Jeg legger også ved et par artikler som kan være nyttige for deg.

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Alene = ensom?

Jente alene på sofa (colourbox.com)

At man er mye alene trenger ikke å bety at man er ensom. Mange liker å være alene og trives i sitt eget selskap. Av og til trenger vi litt tid for oss selv. Andre ganger føler man kanskje ikke at man har noen andre valg enn å være alene, og det er her ensomheten kommer inn.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser