Hopp til hovedinnholdet

Jeg er psykisk sliten konstant.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er psykisk sliten konstant. Jeg har også ofte vondt i hodet, og bare det å omgåes folk er slitsomt. Hver dag jeg kommer hjem etter skolen, går jeg tur med hunden min, så spiser jeg middag og etter det setter jeg meg ned med lekser. Jeg har prøve nesten hver uke for tiden, og siden jeg har ganske dårlig hukommelse må jeg lese mye og ofte. Jeg er veldig skolelei. Jeg orker da heller ikke å rydde rommet eller noe annent arbeid etter leksene, så mamma og stefaren min går å irriterer seg hele tiden over meg,og kommenterer ofte at jeg er lat og at jeg ikke gjør noe for å holde huset vedliket. Jeg sliter veldig med dårlig selvtillit. Men hjemme spiser vi sunt, så jeg tror ikke det har gått galt matveien.(ikke tjukk)Søsteren min på 18 år, har ME. Hun har slitt med den sykdommen i ca. 3 år, og før dette hadde hun kyssesyken. Jeg føler at jeg står litt i skyggen, og at mine følelser ikke er like viktige som hennes. Burde jeg sjekke om jeg har noen sykdom som gjør meg psykisk utmattet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 16 år.

Takk for at du skriver til oss.

Det kan være ulike grunner til at du har det slik du beskriver.

Mange unge føler stort press fra skole og hjem, og kan i perioder påvirkes  både fysisk og psykisk av det.

Grunnleggende for god fysisk og psykisk helse er sunn mat, drikke, søvn, fysisk aktivitet og gode relasjoner til familie, venner for å nevne noe.

Du forteller at du har mye skolearbeid, sliter med hukommelse og er veldig skolelei. Det kan jeg forstå. Det kan oppleves som et press og stress når det blir for mye. I forhold til det som handler om skole kan det være en ide å ta det opp med lærer. Fortell hvordan du har det. Kan hende du vil få noe tilrettelagt for en periode. Et lite tips for hukommelse er at ernæring er viktig. Du sier at du spiser sunnt og det er bra, men tar du vitamin D? Hvis ikke så vil jeg anbefale deg å gjøre det.

Hjemme orker du ikke rydde, og det oppstår da irritasjon fra de voksne. Dette er jo ganske vanlig. Imidlertid sier du at du opplever at dine følelser ikke er så viktige som søsteren din sine, og det er ikke greit.

Familien din er i en utfordrende situasjon fordi søsteren din har ME, og det kan lett bli slik du beskriver, men dere må prøve å snakke om det. 

 Ut fra det du skriver er det viktig at du går til fastlegen din og får en helsesjekk. Fastlegen kan henvise deg videre hvis fastlegen mener du trenger oppfølging når det gjelder psykisk helse og også fysisk helse.

I tillegg kan du ta kontakt med helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom for å ha noen å snakke med om det du synes er vanskelig.

Et familiekontor kan også være til hjelp for dere som familie i forhold til å snakke sammen.

Lykke til.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Innlegg: "Psykisk stress"

grafitti tagging (ung.no)

Ungdom opplever stress fra alle sider. Du skal ha gode karakterer, jobbe for å ha råd til kule klær, og være masse med venner. Det er vel ikke rart du blir utslitt?
Innlegget er hentet fra Aftenpostens Si;D

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser