Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater meg selv og jeg har ingen jeg kan prate med.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg hater meg selv. Det er ikke bare noe jeg sier, jeg gjør virkelig det. Jeg er talentløs, mislykket og stygg. Jeg forstår meg ikke på meg selv, jeg har de sykeste humørsvingningene ever, men innerst inne så bare hater jeg meg selv uansett hvilket humør jeg er i. Det er ikke bare en tenåringsperiode eller noe sånt, jeg hater meg selv så mye at jeg får andre til å gjøre det også. Jeg har ingen jeg kan prate med, mamma tar meg ikke seriøst og blir sur fordi jeg gråter, jeg har ødelagt alle vennskapene mine ved å være negativ, alle de folkene og lærerne og psykologene jeg har vært hos forstår meg ikke, og prøver bare å finne teite løsninger som ikke funker fordi jeg er for talentløs. Det eneste jeg har når jeg blir desperat er... En kniv... Alle tror jeg har sluttet å kutte meg, og jeg vil ikke si det til noen fordi jeg orker ikke dramaet rundt det... Jeg er lei av å bare gå rundt å ønske at jeg aldri var født, jeg har prøvd alt. Fins det en siste løsning for en desperat og stygg jente?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du må være fortvilet nå og at du har hatt det vanskelig over lang tid. Det virker som du har lite pauser fra de vonde tankene, og det må være veldig slitsomt å ha det slik. Det er bra du har klart å beskrive dette til oss og at du har bedt om hjelp. 

Du skriver at du har snakket med andre om det du strever med før. Det virker som du ikke synes det var til hjelp, og da forstår jeg at du kan miste motet litt og at du synes alt virker håpløst. Det er vondt å fortelle andre om tøffe ting hvis man ikke kjenner at det er til hjelp.

Når man strever med negative tanker og selvskading, vet vi at det er viktig å snakke med noen om det. Det er ikke alltid man føler det er til hjelp der og da, men vi vet at det er viktig å sette ord på det og få hjelp av noen som har kunnskap om dette. Jeg håper du kan finne mot til å søke mer hjelp, det finnes god hjelp for det du strever med.

Jeg tror du kan finne en person som kan hjelpe og støtte deg gjennom dette, og jeg synes det er viktig at du ikke bærer på dette alene. Noen kan synes at det er lettere å skrive ned hvordan vi har det og vise det til noen, du kan for eksempel vise noen det du har skrevet til oss? Der synes jeg du forklarer deg godt. 

Er det en person du kan få tillit til og som du kan forsøke å snakke med? Helsesøster på skolen din eller fastlege kan også være til hjelp. En mulighet er også Helsestasjonen for Ungdom er du bor. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 eller Mental helses hjelpetelefon 116 123. 

Jeg håper du kan få troen på styrken du har i deg og søke mer hjelp. Husk at du er en viktig og verdifull person. Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Trenger du noen å snakke med?

Gutt snakker i telefon (colourbox.com)

Vi har laget oversikt over ulike hjelpetjenester du som ungdom kan kontakte for ulike problemstillinger.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser