Hopp til hovedinnholdet

Venninnen kutter seg. Hva kan hun gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg fant nettopp ut at venninna mi kutter seg. Jeg har sett armen hennes med kuttene på før. Da spurte jeg om hva det var og hun sa: ingenting. Jeg la det bak meg og håpet på at det bare var en katt eller noe sånt. Litt senere sendte hun meg bilde av noen nye kutt. Hun skrev hun synes jeg burde vite det. Jeg fikk nesten sjokk. Jeg sendte tilbake at hun måtte stoppe og sånt, men hun sa bare at det ikke gikk. Jeg er redd for hun, og jeg tror hun sliter litt med usikkerhet og depresjon, men jeg er ikke sikker. Jeg er litt redd for å snakke med henne om det, og jeg aner ikke hva jeg skal gjøre....? Jeg er så bekymret!!! Hjelp meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan godt forstå at du er bekymret for venninnen din! Det høres ut som at du har god grunn til å være det!

Jeg synes det er veldig flott å lese at hun har vært åpen ovenfor deg og fortalt deg at hun kutter seg. Det er ofte en veldig terskel for mange å komme over. Det betyr at hun nok stoler på deg! Og det er viktig for henne å ha en person hun kan stole på.

Jeg tror at det beste du kan gjøre for venninnen din er å få henne til å snakke med noen om dette. Følg henne til helsesøster på skolen din for eksempel. Det er et lurt sted å begynne! Dersom hun sier at hun ikke har lyst, så synes jeg du skal si at du er bekymret for henne og at du synes det er vanskelig å vite hvordan du skal forholde deg i forhold til dette. Det kan hende det er enklere for henne å at du går alene til helsesøster noen ganger også, dersom dere ikke allerede kjenner helsesøster godt. Det er veldig mange som kutter seg som skammer seg over at de kutter seg, og derfor ikke ønsker å fortelle at de kutter seg, og i hvert fall ikke å be om hjelp. Dersom du snakker med helsesøster kan du videreformidle det som blir sagt, og du kan kanskje lage et bånd mellom helsesøster og venninnen din. Det er mye å be deg om, men det kan jo være godt for deg og kanskje. I og med at du jo nå vet at hun kutter seg.

Jeg legger ved noen artikler nedenfor og. Les de, og få venninnen din til å lese de og. Jeg ønsker deg masse lykke til!

Og husk: At venninnen din kutter seg er IKKE ditt ansvar å fikse opp i! Du skal IKKE føle nederlag eller få skyldfølelse om hun ikke slutter å kutte seg! Du kan være støtte, men hun bestemmer!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser