Hopp til hovedinnholdet

Hva vil læreren gjøre hvis jeg forteller om selvskading og selvmordstanker?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har egentlig et ganske kjapt spørsmål. Det jeg lurer på er: om jeg forteller læreren min at jeg har mye selvmordstanker og at jeg kutter meg, hva vil han gjøre med det? og vil han komme til å fortelle det til foreldrene mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du lurer på hva læreren vil gjøre hvis du forteller at du har selvmordstanker og kutter deg. Først av alt ønkser jeg å si at det er bra at du har tenkt på å snakke med lærer om dette. Det er tunge ting du strever med, og jeg synes det er viktig at du kan snakke med en voksen om dette. 

Det er litt vanskelig for meg å si med sikkerhet hva læreren vil gjøre. Jeg tror læreren vil sette pris på at du deler dette og vil ønske at du får hjelp slik at du kan få det bedre.

Det er også litt vanskelig å si om lærer vil si fra til foreldrene dine. Jeg tenker i hvert fall at lærer vil snakke med deg om det først, slik at du vet om han vil fortelle det til foreldrene dine eller ikke. Da kan dere sammen bli enige om hva som kan være lurt å gjøre.  Du kan også si til lærer at du er litt urolig for om han eller hun vil si det du har fortalt til andre, og at du ønsker å vite hva som skjer videre. Jeg håper du vil snakke med læreren,  jeg tror du kanskje vil føle litt lettelse når du har sagt det. 

Hvis du ønsker noen å snakke med dette om mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. En mulighet er også å gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg. Lykke til videre!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Trenger du noen å snakke med?

Gutt snakker i telefon (colourbox.com)

Vi har laget oversikt over ulike hjelpetjenester du som ungdom kan kontakte for ulike problemstillinger.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser