Hopp til hovedinnholdet

tvangslidelse?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg tror at jeg har en eller annen form for tvangslidelse. Jeg føler jeg må "nøytralisere" alt jeg gjør. Jeg har lest flere atikkler og blogginnlegg om tvang på nettet, men føler det blir dumt å trekke konklusjoner ut fra dem. Her er noen spørsmål jeg fant som jeg følte stemte med min situasjon: * Disse pasienter føler seg avvist og lite respektert, og med problemer som "bare de har" og som gjør at de føler seg rare. Derfor er det ikke lett for dem å presentere sine tvangsproblemer Mitt svar: Kjenner meg veldig godt igjen i denne her. * Synes du selv at du må kontrollere dører, kraner, låser osv. unødvendig mye? Mitt svar: Jeg kan sjekke døra millioner av ganger og likevel gå tilbake og sjekke igjen * Har du påtrengende tanker med ubehagelig innhold som er vanskelige å få bort? Svar: Ja, eks. innimellom forestiller jeg meg begravelser til personer i min familie eller venner. Min tvangshandling: For å glemme tankene klemmer jeg neseborene sammen og puster ut med nesa.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi forstår det som du har lest mye og tvangslidelser og at du kjenner deg igjen i beskrivelsen av symptomene. Vi tror at du har søkt denne kunnskapen fordi du har følt deg plaget av dine egne tanker og ditt behov for å nøytralisere dem. Du beskriver hvordan du kjenner igjen og at du for å glemme tankene klemmer neseborene sammen og puster gjennom nesa. Du spør egentlig ikke om noe, så kanskje ville du bare fortelle til noen hvordan du har det?
Vi vil gjerne gi deg noen råd likevel! Du har helt rett i at det å diagnostisere seg selv ut fra tester på nett eller artikler en har lest, oftest ikke er spesielt lurt. Det er likevel sånn at det å søke kunnskap om psykisk helse når en selv opplever at noe ikke stemmer, eller er plagsomt, er veldig "lurt". Vi vil råde deg til å ta med dette innlegget (eller noe av det du har lest) og oppsøke fastlegen din. Sammen med deg kan fstlegen avgjøre om du bør henvises til BUP eller ikke. Før du oppsøker fastlegen vil vi råde deg til å snakke med foreldrene dine. (Hvis du ikke allerede har snakket med dem) Fortell dem om disse tankene som du helst vil glemme og om hva du gjør for å ha kontroll. Det er alltid viktig å involvere andre når vi tumler med tanker og følelser som er plagsomme. Oftest finnes det svært god hjelp å få og veldig ofte er det første skrittet (det å si noe til noen for første gang) det vanskeligste.
LYKKE TIL!

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser