Hopp til hovedinnholdet

Føler jeg har mistet alt som betyr noe for meg i livet. Er det lov å gi opp?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg begynner å få selvmordstanker tror jeg. Jeg føler jeg har mistet alt som betyr noe for meg i livet. Ingen på skolen tar kontakt med meg. De få jeg ser på som mine ekte venner slutter å bry seg om meg fordi de får nye venner. Har kjempe vanskelig for å ta kontakt med folk. Familien min er bare opptatt av at jeg skal komme meg fremover, gjøre det bra på skolen, komme meg ut i livet. Men livet mitt er et helvete og jeg føler meg helt alene i en forferdelig verden hvor jeg ikke passer inn noen steder. Jeg tenker så mye vonde tanker. Jeg har i det siste kjent at jeg bare har lyst til å dø. Det er ingen som egentlig har tid til å høre på mine tanker. Har bare så behov for noen å prate med som virkelig kan forstå, men ingen forstår, eller har tid. Jeg føler virkelig at jeg ikke hører til i verden. Jeg vil dø. Hva skal jeg gjøre? Har prøvd så lenge å få livet mitt til å gå rett vei, men det går aldri bedre. Jeg er så sliten. Er det lov å gi opp nå? Jente, 16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du er veldig trist og fortvilet nå, det er vondt å høre at du har det slik og at du  bærer på dette helt alene. Jeg synes det er bra at du har klart å sette ord på det til oss og at du ønsker hjelp til å få det bedre. Det er et tøft og modig valg å sette ord på det vanskelige og be om hjelp, og det er bra at du har klart dette.

Det er veldig tøffe tanker og følelser du strever med nå, og det må være vanskelig å føle at ingen forstår hvordan du har det. Når du strever med så vonde følelser og selvmordstanker, er det viktig at du snakker med en voksen om det. Det kan være vanskelig hvis man har opplevd å bli misforstått tidligere, men jeg håper du kan forsøke å snakke med noen som kan hjelpe deg og som vil forstå hvordan du har det.

Kanskje du kan gå til rådgiver eller helsesøster på skolen din? De har møtt andre som strever og vet hva som kan være til hjelp for deg nå. Du kan også gå til fastlegen din. En mulighet er også Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det lege, helsesøster og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier.

Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe en hjelpetelefon, for eksempel Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 eller Mental Helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123.

Det finnes hjelp for det du strever med, så jeg håper du vil holde ut og at du kan få troen på at det vil bli bedre! Husk at du er en viktig og verdifull person.

Hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert