Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 som er sjenert og har litt dårlig selvbilde 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en sjenert jente og selvfølelsen er langt i fra på topp. Jeg har det litt vanskelig på skolen. Jeg er egentlig veldig skoleflink men likevel føler jeg meg ikke bra nok. Jeg liker ikke å snakke høyt i klassen for det kan jo være jeg har feil og jeg er redd for å dumme meg ut. Det er spesielt i gym og svømming jeg ikke liker meg. Jeg er ikke så sportslig og jeg er litt pinglete. Jeg har jo så og si nettopp begynt på ungdomsskolen og jeg bryr meg ganske mye om hva andre tenker om meg. Som sagt så er jeg også veldig sjenert. Jeg har mange venner og det er ganske mange som vet hvem jeg er men jeg føler meg så ensom, alene og usynlig for tiden. Jeg er veldig glad i familien min, og snakker mye med de hjemme, men det er ikke alt så er så enkelt å snakke med de om. Jeg har venner jeg stoler på og men jeg tror jeg har litt problemer med å åpne meg opp for andre. Håper dere har noen tips å komme med.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver til oss fordi du føler deg litt ensom og usikker om dagen. Du har akkurat begynt på ungdomsskolen, og er flink på skolen, har gode venner og en familie du er veldig glad i og kan snakke mye med. Allikevel kan du kjenne mye på at du ikke er bra nok, og at du er redd for å dumme deg ut.

Det er veldig fint at du allerede nå tørr å sette ord på noen utfordringer. Jeg tror veldig mange tenåringer kan kjenne seg igjen i de tingene du beskriver som utfordrende. Mitt beste råd er at du tørr å dele disse tankene med noen. Du skriver at du har god kontakt med foreldrene dine og familien din. Men det er ikke alltid så lett å snakke med de om alt. Kanskje du allikevel skulle forsøke? Kanskje har de allerede sett at du har det litt tungt om dagen?

En annen mulighet er at du tar kontakt med sosiallæreren eller helsesøsteren på skolen du har begynt på. Kanskje kan det å dele disse tankene med noen, gjøre at du ikke føler deg så alene. Og kanskje kan det også føre til at du får jobbet med en del ting, og at du føler deg mindre usikker. 

Det er så bra at du tar tak i ting så tidlig. Og du er heldig som har så mange rundt deg, både familie og gode venner. 

Et annet alternativ kan være å ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. her jobber det helsesøster, lege og også ofte psykiatrisk sykepleier og psykolog. Veldig mange ungdom er svært fornøyd med hjelpa de får her. Er det skummelt å gå dit alene til første time, kan du jo ta med ei venninne du stoler på og er trygg på.

Håper du får en god person som du blir trygg på, å snakke om disse utfordringene du har. Jeg ønsker deg masse lykke til! 

Legger ved noen gode artikler, som gir konkrete tips til hvordan du kan forbedre selvbildet ditt:

www.ung.no/psykisk/2161_Selvtillit_og_selvfølelse.html

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser