Hopp til hovedinnholdet

tror jeg begynner å bli gal

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg tror jeg begynner å bli gal.. jeg kan stå å stirre inn i speilet i flere timer og ikke innse det..jeg har trodd jeg var gal før men nå er det så mye mer ekte.. jeg kan sitte på bussen og plutselig få et syn i hodet mitt av megselv som skader megselv, men ikke med vilje.. men jeg vet ikke hvorfor eller hvordan det ble sånn. jeg får ofte syn av at jeg tar en stavmikser i ansiktet og blod spruter og øynene mine blir kuttet opp.. eller at jeg brenner opp, jeg får en følelse av smerte mens dette skjer men jeg får jo ikke vondt.. jeg innbilder meg alt sammen og jeg kan ikke ta det opp med noen for jeg skal til usa i 2. året og de kan fortelle meg at hvis jeg er gal får jeg ikke dra..og mesteparten av grunnen til at jeg drar er for å få litt avstand fra ting her hjemme.. jeg har en historie med mye tårer, selvskading, depresjon og selvmordsforsøk, men dette skremmer meg.. og jeg lukker øynene og når jeg åpner de er det borte men jeg føler smerten samtidig som jeg ikke gjør det.er jeg gal?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss om dette. Det virker som du har mange tanker nå som skaper sterke følelser hos deg. Du er sikkert både bekymret og redd for hva dette kan bety.

Skremmende tanker og bilder i hodet er plagsomt å leve med. Det kan dukke opp i situasjoner der det ikke passer, og man kan føle seg ukonsentrert på andre ting fordi tankene forstyrrer. Men tanker i seg selv er som du sikkert vet ikke farlige. Det vil si at det ikke er skadelig å ha slike tanker selv om det kan være utrolig ubehagelig.

Du sier at du er redd for at du begynner å bli gal. Det å føle at tanker styrer følelsene så sterkt som du beskriver kan helt sikkert være skummelt. Men det er ikke det samme som at du er gal. 

Du beskriver at du har en historie med mye vansker og jeg syns virkelig det er godt gjort at du har kommet deg gjennom tårer, depresjon, selvskading og selvmordsforsøk. Nå planlegger du tur til USA, og du er bekymret for at problemene du nevner skal komme i veien for at du kan dra.

Jeg syns uansett at det er viktig at du finner noen å snakke med om dette. En utenlandsreise kan være veldig krevende psykisk, og selv om det sikkert blir godt med en pause så er det viktig å spille med åpne kort slik at du virkelig vet at du er klar til å reise. Ved å snakke med noen før du drar slipper du å bli sittende alene langt hjemmefra med vanskelige tanker som du ikke føler du kan dele med noen. Det kan hjelpe å få ryddet litt i tankene når man har det slik som du forteller om.

Du kan snakke med foreldre, en lærer eller rådgiver på skolen, skolehelsesøster, fastlege eller helsestasjon for ungdom. Husk at de du snakker med har taushetsplikt, og du kan ta direkte opp at du frykter at du ikke får dra til USA hvis du forteller alt. Når du er over 16 år er taushetsplikten ekstra streng. Tips til gode hjelpetjenester ser du her. Du kan også lese om ulike chat-tjenester og hjelpetelefoner på denne linken, da kan du velge å være helt anonym. Å søke hjelp via telefon eller chat er for mange en god begynnelse på å søke hjelp. 

Du kan prøve å jobbe litt selv med tankene også. Se for eksempel her for mer informasjon om hva du kan gjøre. Det fins gode metoder om kan hjelpe for det du forteller om, så jeg håper du søker hjelp!

Lykke til, håper du får den støtte og hjelp du trenger for å gjennomføre fremtidige planer.

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser