Hopp til hovedinnholdet

Sliter ikke med noe, men liker å kunne sette navn på ting. Hva bør jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har for en liten stund siden snakket med en pskolog (fikk time via fastlegen) fordi jeg selv har hadde mistanke om at jeg har en dyssosial personlighetsforstyrelse, og først etter at jeg hadde hatt noen tester fortalte psykologen min meg att personer under 18 år ikke kan diagnoseres med noen personlighetsforstyrrelse. Men jeg scoret ganske høyt på testen som jeg tok (testen var beregnet for voksne så jeg vet ikke hvor nøyaktig den var for meg) så hun ville at jeg skulle snakke med henne noen ganger til, noe jeg så på som unødvendig med tanke på at ingen diagnose kunne stilles, så jeg har ikke snakket med henne siden. Så, hva bør jeg egenlig gjøre? Selv sliter jeg ikke med noe, men jeg liker å kunne sette navn på ting og jeg er definitivt "anderledes" enn andre folk. Hovedtrekkene mine er et stort mangel på empati/medfølelse, lyging, manipulering og kjeder meg ekstremt fort. Jeg er også impulsiv, men fortsatt veldig rolig, og ikke naturlig voldelig. Hva tror dere dette er? Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Først av alt vil jeg si at jeg synes det er bra du gikk til fastlegen din og tok opp dette, det er bra å oppsøke hjelp hvis man lurer på noe og vil finne ut av det. Du skriver at du ønsker å finne et navn på det du strever med, og jeg tenker du kanskje ble litt skuffet da du ikke følte du fikk et godt svar på dette. 

Som du skriver, er det svært sjelden at personer under 18 år får en slik diagnose som du mistenker at du har. Dyssosial personlighetsforstyrrelse er en alvorlig og ganske sjelden diagnose. For at en slik diagnose kan stilles, må trekkene har vært til stede over lang tid og i ulike faser og situasjoner, det gjør at det er uvanlig at barn og ungdom kan få en slik diagnose. Det er nok slik med den, som med andre diagnoser, at mange kan kjenne seg igjen i trekkene som beskrives. 

Det er litt vanskelig for meg å si med sikkerhet hva det du strever med kan være, og jeg kan dessverre ikke gi deg et godt svar på dette. For å finne ut mer, tenker jeg du bør snakke mer med helsepersonell som kan hjelpe deg med å finne svar på det du lurer på. 

Du skriver at du ikke plages mye av dette i hverdagen, men det virker også som du ønsker å vite hva du bør gjøre nå. Jeg tenker kanskje psykologen kunne drøftet en del av disse spørsmålene med deg og at dere kanskje kunne kommet fram til svar på hva du kan gjøre videre. Jeg vet ikke om du kan oppsøke denne psykologen igjen, men kanskje ville du da fått litt mer svar på det du lurer på?

Hvis dette er noe du ønsker mer hjelp til, finne svar på eller å endre, håper jeg du vil snakke med noen om det igjen, for eksempel fastlege eller psykolog. 

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg. Ønsker deg lykke til videre!

 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser