Hopp til hovedinnholdet

Jeg har søvnproblemer.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har plutselig blitt skikkelig glemsom i det siste. Er grunnen pga jeg sover for lite? Jeg har nemlig soveproblemer nå, jeg får ca 4 timer søvn om dagen + 2timer etter skolen. I det siste har jeg prøvd å ikke sove rett etter skolen, selv om jeg nesten ikke klarer å holde øynene oppe. Men når klokken er plutselig over 7 om kvelden, har jeg så my energi. Da er jeg ikke trøtt i det hele tatt. Også klarer jeg å vœre oppe helt til kl 3 om natta. Og hvordan kan man husker ting mer..?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.
Det vil nok være en del ungdommer som kan kjenne seg igjen i det du forteller her. Slik jeg leser det du har beskrevet tenker jeg at du har snudd døgnet. Hvis du er oppe til kl. 03 vil det være svært vanskelig å få noe ut av dagen. Spesielt utfordrende vil det jo bli i forhold til skolen. Kroppen og hjernen reparerer og vedlikeholder seg selv mens vi sover. Hvis man får for lite søvn vil man få ulike symptomer både fysisk og psykisk. Det å glemme kan være et symptom på for lite søvn.

Jeg vil anbefale deg å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det for at de kan støtte og hjelpe deg i å snu døgnrytmen din. I tillegg vil det kunne være en ide at du snakker med helsesøster om hvordan du har det, og hvordan du kan få bedre søvnrutine. Det kan kanskje også være at søvnproblemene dine har påvirket måltider, det å være med venner og det å være i fysisk aktivitet, og dette må du kanskje også se på. Helsesøster kan være til hjelp i en endringsprosess for at du skal få det bedre. Når du får endret på døgnrytmen vil jeg tro at du blir mindre glemsom.

Lykke til. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser