Hopp til hovedinnholdet

Hun har dårlig selvtillit og kutter seg

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har veldig dårlig selvtillit å tenker omtrent aldri noe positivt ved meg selv. Jeg synes det er vanskelig å tenke positivt om meg selv og andre ting som skjer i livet mitt når ingen ting går som det skal. Jeg blir veldig frustrert og når jeg blir det kutter jeg meg selv fordi jeg blir sint å irritert fordi jeg ikke kan å kontrollere følelsene mine. Jeg har veldig mange venner som har det ganske vanskelig og noen ganger føler jeg at jeg blir påvirket av dem. Når det dukker opp en situasjon ser jeg bare på de negative sidene og ikke de positive. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre får å kunne kontrollere situasjoner som dukker opp i livet mitt. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no! Leit å høre at du føler du ikke har det så bra!
Når jeg leser det du skriver så tenker jeg at det nok kan være hensiktsmessig for deg å snakke med noen om hvordan du har det og be om hjelp til å løse problemene dine på en mer konstruktiv måte.

Det er flere mennesker du kan snakke med, men jeg tenker det nærmeste er å snakke med foreldrene dine. Når jeg sier nærmeste sier det seg jo selv at det ikke nødvendigvis er så enkelt å snakke om denne type ting med foreldrene sine. Mange tenker at de nok skuffer foreldrene sine, eller er redd for at de blir sinte om de forteller at de ikke har det bra og at de kutter seg. Som regel reagerer foreldre ganske annerledes enn man nok tror i denne sammenhengen. De blir som regel ikke sinte!

Kanskje kan det da være enklere å snakke med for eksempel helsesøster på skolen din? Hun kan hjelpe deg å sortere litt i hva som er hva, og hvorfor ting virker vanskelig. Det kan være godt å ha noen å fortelle ting til uten at du trenger å være redd for at reaksjonene skal gå utover deg, eller at du dømmes for de tankene og følelsene du har. Helsesøster er bare ute etter å hjelpe deg!

For øvrig så er det ofte sånn som du beskriver at det kan være enklest å se de negative tingene foran de positive. Kanskje kan det være god hjelp for deg å øve deg nettopp på det å se på situasjoner litt mer positivt? En måte du kan øve deg på det på er ved å bruke hjelpehånden. Det kan du jo også gjøre på egenhånd. Ofte trekker man litt for raske negative slutninger om hvordan ting er. Det å lete etter de positive tingene framfor de negative kan også hjelpe deg å bygge selvtilliten din.

Jeg håper du får litt hjelp til å få det bedre, og at du slutter å kutte og ha det så vondt.

Jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser