Hopp til hovedinnholdet

Har begynt å kutte og har lyst å snakke med noen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Uhm jeg har vært veldig deprimert de siste ukene og det har gått så langt at jeg har begynt å kutte.. jeg har så lyst å snakke med noen, men pappa blir bare sur, og ingen voksne på skolen forstår. Er også redd for å vise arrene mine og snakke om det med bestevenninnen min. Hun har det ganske mye verre enn meg, og jeg vil ikke være en slags "trigger" for henne, og jeg vil ikke at hun skal bli sur. Jeg føler meg helt alene. Hva skal jeg gjøre? Ikke foreslå at jeg snakker med helsesøster eller noe, de bryr seg ikke. Mvh Vilde.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt! Det er vondt å høre at du har begynt å kutte, da tenker jeg at du sikkert er alene med mange sterke følelser. Du skriver selv at du har lyst til å snakke med noen, samtidig som du opplever at ingen voksne forstår. Det er sikkert fortvilende for deg å ha det slik.

Selvskading er som regel noe man gjør når man ikke finner en annen måte å håndtere vanskelige og intense følelser på. Det kan føles som en hjelp akkurat når man gjør det, men så kommer ofte negative tanker etterpå. I tillegg er det flere jeg har snakket med som syns det er strevsomt å skulle skjule merkene etter kutting, og man kan føle seg dradd mellom å si det til noen og å holde det for seg selv. Noen er redde for at folk skal bli sure hvis man forteller det, slik som du forteller du er.

Kutting er ikke noe man gjør for å være vanskelig, selv om mange føler skyld og skam når de skader seg selv. Man vet at åpenhet er det som hjelper mest. Du har rett til å få hjelp når du har det så vanskelig, og det er leit hvis du ikke tør å snakke med noen fordi du frykter hvordan de skal reagere. 

Hvis venninnen din har egne vansker, så er jeg enig med deg i at du kanskje skal være forsiktig med hvor mye du involverer henne i det som skjer med deg nå. Det beste og tryggeste er ofte å finne en god voksenperson å snakke med først. Da har du noen som du deler ansvaret med og som du kan få hjelp fra. Det er god hjelp å få for det du forteller om, og jo raskere du får hjelp jo bedre er det.

Det vil kanskje bli lettere for venninnen din å støtte deg når hun vet du får hjelp av en voksen også. Samtidig kan du gå foran med et godt eksempel, slik at også din venninne kan søke hjelp hvis hun ikke allerede får det. 

Når du selv har det tungt og i tillegg har en venninne som sliter, kan det kanskje være godt for deg å sortere tanker og følelser litt sammen med noen utenfra, gjerne en voksen. Husk at du har lov å kjenne på egne vansker selv om venninnen din har det vanskelig. 

Du sier du ikke vil prøve å snakke med noen på skolen fordi de ikke forstår. Du har heller ikke tiltro til faren din. Jeg vet ikke om det er andre voksne i familien eller rundt deg som du tror kan være forståelsesfulle? Her er i hvert fall noen tips til hvordan man snakker med foreldre om tunge ting, disse tipsene kan også overføres til andre voksne.

Kunne du be foreldrene dine om å bestille time hos legen? Du kan si at du vil gå inn og snakke med legen alene, og der kan du fortelle om hva du sliter med. Legen er forpliktet til å ta deg på alvor, og der får du også svar på hvor i nærmiljøet det finnes best hjelp til deg.

Du kan ringe til barn og unges alarmtelefon hvis du vil prøve å prate med noen uten at de trenger å vite hvem du er. Det er gratis å ringe dit, nummeret er 116 111.

Se også på artiklene nedenfor hvis du trenger mer informasjon.

 Lykke til!

 hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser