Hopp til hovedinnholdet

Ei jente i klassen har ødelagt livet mitt, trenger tips til hva jeg kan gjøre. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg har kanskje noen små problemer... Jeg kutter meg selv og kuttene er noen ganger så dype at jeg nesten svimet av at jeg mister mye blod. Jeg har vært innlagt på sykehus 5 ganger pga det:/ Jeg har dopet meg selv ned og jeg har prøvd å henge meg selv over 4 ganger. Jeg sulter meg selv siden jeg er for tjukk. Jeg er så sjenert at jeg tør så vidt å forlate huset. Men jeg har egentlig ikke alltid vært slik... ALT dette startet da en ny jente begynte i klassen min i oktober, 2014. Hun er ikke noen snill. Hun tar bilder av meg og nekter å slette dem. hun sa til han jeg liker at jeg liker han, hun sa at hun TRODDE jeg ville at hun skulle si det siden jeg smilte. Og verst av alt, hun har ødelagt livet mitt.... Plis gi meg noen tips på hva jeg kan gjøre og unnskyld at det er så rotete, jeg er så stresset:( På forhånd takk:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du strever med selvskading, selvmordstanker, spising og sjenerthet. Når jeg leser dette, tenker jeg at du må ha det veldig tungt og vanskelig, det er svært tøffe ting du strever med. Du skriver at dette startet etter at ei ny jente begynte i klassen din, og jeg forstår at du må være veldig lei og fortvilet nå. 

Jeg blir bekymret for deg når jeg hører hvordan du har det, og jeg håper du kan snakke med en voksen om dette. Er det en voksen du kjenner, har tillit til og som du synes det er greit å snakke med? Da håper jeg du kan dele litt om hvordan du har det og at du sliter med forholdet til hun i klassen din. Siden du strever mye i hverdagen, og du har vært plaget lenge, er det lurt at du får mer hjelp og støtte med dette. Kanskje du også kan snakke med en av de voksne på skolen din? De som jobber der skal hjelpe deg med trivsel på skolen, og jeg tror det er lurt at noen der får vite hvordan du har det med den jenta i klassen din. Det kan være litt vanskelig å si fra om slike ting til andre, men jeg tror de vil kunne hjelpe deg og at de vil sette pris på at du deler det. 

Du skriver at du strever mye med selvskading og at du har forsøkt å henge deg flere ganger. Jeg vet ikke om du har kontakt med noen som hjelper deg med dette. Hvis du ikke har det, håper jeg du kan søke mer hjelp slik at du kan få det bedre. Det er mange forskjellige grunner som kan ligge bak selvskading, men ofte kan det være en måte å takle en sterk følelsesmessig smerte på. Selvskading kan være vanskelig å snakke med andre om, men vi vet at åpenhet ofte er det beste. Kanskje føler man ikke at det hjelper å snakke med noen der og da, men det er viktig å få det ut og søke hjelp.

Hvis du ønsker noen å snakke med, kan du gå til helsesøster på skolen din eller Helsestasjon for ungdom der du bor. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger også ved noen artikler som jeg tenker kan ha nyttig info til deg. Håper du vil snakke med noen om hvordan du har det og hvordan hun i klassen din behandler deg. Hold ut og ta godt vare på deg selv, og husk at du er en viktig og verdifull person. Ønsker deg lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser