Hopp til hovedinnholdet

Lever i konstant stress, redd for å være homofil.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg lever i konstant stress, med psykiske plager. Grunnet seksuelle følelser. Jeg er veldig sikker på at jeg er hetrofil jeg har blant annet kjæreste (jente), har aldri følt meg tiltrukket av en annen gutt på noen måter og vist hele livet at jeg er og vil vere hetrofil. Fremdeles sliter jeg med tanken på at jeg kanskje en dag blir homofil, noe som sktemmer meg fordi jeg ikke kan kontrollere det selv eller stoppe det (har ikke noe i mot homofile! ! Ønsker bare ikke å bli det selv). Dette har ført til at jeg stresser og har smerter i venstre delen av brystet, har og følt meg kvalm, hodepine osv -> lever i kontant stress og redsel....lurte på om du kunne fortelle meg hvorfor det er sånn, hva det er, årsaken til det, og hvordan jeg kan stoppe det på forhond takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år

Du er ikke alene om å være redd for å være noe annet enn heterofil. Dette er egentlig ikke så rart, nettopp fordi vi mennesker fra vi er små, blir oppdratt i et heteronormativt samfunn.

Vet ikke om dette gir mening for deg, men heteronormen bygger på at det finnes en` måte å leve på som er den såkalt riktige, og bedre enn noen annen. Den handler om at dersom du er gutt, bør du forelske deg i en jente og motsatt.

Det som er karakteristisk for normer, er at de ofte tar utgangspunktet i det som flertallet gjør. Siden majoriteten av mennesker forelsker seg i noen av et annet kjønn, blir dette sett på som "normalt". Likevel er det de samme følelsene som gjelder, om det er to gutter som forelsker seg i hverandre. Det er bare ikke fullt så vanlig, og de vil da utgjøre en minoritet i samfunnet.

Det å være en minoritet kan noen ganger føre til stress. Det å være redd for å bli en minoritet, kan derfor føre til den redselen som du beskriver.

Mange av oss mennesker ønsker å være som flertallet, og ikke skille oss ut på noen måte. At andre måtte ha en annen identitet enn den heterofile, oppleves som helt uproblematisk, sålenge det ikke handler om oss selv.

Vi mennesker kommer i et utall variasjoner, og med ulike talenter. Dette gjelder også i forhold til hvem vi forelsker oss i, samt tiltrekkes.

Det å forelske seg i noen av samme kjønn er like fint og naturlig som noe annet. Har du derfor noen tanker om hva som har preget dine tanker og følelser rundt de normene som finnes i samfunnet vårt? Hva tror du har påvirket dine holdninger og synspunkt? Kan det være du bør utforske disse for å finne ny mening?

Ikke vær redd. Det du skal vite er at følelser ikke er farlige, men kan oppleves slik dersom de ikke blir tatt på alvor!

Derfor vil jeg anbefale deg å utforske hva som ligger bak disse hos deg. Ved å prøve å forstå hvorfor du reagerer som du gjør, er min erfaring at du vil kunne finne ro og hvile i den du er.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg med å utforske dette sammen med deg! En helsesøster kan være en fin person å starte med.

Du kan også ta kontakt med Ungdomstelefonen eller YouChat for flere innspill. Legger ved noen artikler du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

Forelsket i en med samme kjønn og trenger noen å snakke med?

Jente ringer (colourbox.com)

Forelsket i en med samme kjønn? Usikker på din identitet eller seksualitet? Prat anonymt med noen som har vært der før deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser