Hopp til hovedinnholdet

jente 13, føler jeg blir overevåket

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. I kanskje et år nå har jeg følt at noen følger med på meg. Noen ganger at folk har satt opp kameraer, men som oftest at folk kan se på en dataskjerm det jeg ser og hører, noe jeg vet er umulig. På pc-en føler jeg at folk ser på meg gjennom kameraet og at de overvåker alt jeg gjør på skjermen. Til og med at folk kan lese tankene mine. Dette tenker jeg som oftest er folk som står meg nær, som for eksempel foreldrene mine og venner. Jeg er deprimert og har bipolar. Jeg har også sosial angst og andre "skrekker". Disse følelsene gjør meg veldig irritert og er redd for å gjøre ting, som å dusje og sove. Og det gjør meg også veldig frustrert når jeg er tanksom. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du tar kontakt med oss om dette. Det du forteller om virker å plage deg mye, og det kan ikke være så enkelt å føle seg konstant overvåket. Det høres ut for at du har hatt denne følelsen lenge og at tankene dine tar litt styring og gjør livet vanskeligere for deg. Det er bra at du stiller spørsmål om disse tankene, og at du innerst inne virker å vite at det egentlig ikke er slik som tankene prøver å si deg. 

Du lurer på hva du kan gjøre. Siden du forteller at du har andre diagnoser, regner jeg med du er i kontakt med noen som prøver å hjelpe deg? Kunne du ha snakket med dem om den følelsen du beskriver til oss? Det hadde vært lurt å ta det opp med helsepersonell slik at de kan hjelpe deg å finne ut av det som skjer med tankene dine. 

Det finnes god hjelp for det du forteller om, men da er det viktig at noen vet om hva du sliter med. Mange unge er litt usikre på å fortelle voksne om problemer, og noen lurer på om det vil hjelpe å si ifra. Man vet at åpenhet er det som virker best, og de fleste jeg har møtt er lettet og føler seg mindre alene etter å ha snakket med noen om det de strever med.

Hvis du vil snakke med noen som er vant til å hjelpe ungdom med tanker som er litt slik som du forteller om, kan du ringe til en hjelpetelefon på nummer 51515959. Denne telefonen er åpen i ukedager mellom klokken 08.00 og 15.00. Der kan du fortelle dem mest mulig om de ubehagelige tankene, og så vil du få råd om hvor du kan søke mer hjelp der du bor og hva du kan gjøre.

En annen mulighet er å få hjelp til å bestille legetime, legen vet også hvordan du kan få mer hjelp. 

Jeg legger noen artikler nedenfor om hvordan man selv kan jobbe med negative tanker, men jeg vil uansett råde deg til å søke en voksen som kan hjelpe deg videre.

Jeg håper du har et greit forhold til foreldrene dine slik at du kan dele bekymringen din med dem. Hvis du vil det men lurer på hvordan du skal si det, kan du få noen tips i den nederste artikkelen.

Lykke til!

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser