Hopp til hovedinnholdet

Sliter med depresjon og vet ikke hva jeg skal gjøre. Trenger hjelp raskt! 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger... Jeg føler at alle rundt meg lever greit, mens jeg sitter igjen depresjon, jeg føler at jeg ikke har noen venner og jeg klarer ikke snakke om problemet mitt eller andre ting, slik som hverdagslige ting. Det er like før jeg slutter på skolen jeg går, men jeg vet ikke om jeg klarer å reise meg igjen. Det begynte i 8. klasse, vennene mine gjorde ting uten meg. Så gikk det bedre igjen, men nå denne høsten har alt gått til shit igjen... verre denne gangen. Lærere har vært involvert og vedkommende har snakket med dem. De sier at det er jeg som liksom har trukket meg ut, men jeg føler jeg har vært den som har tatt initiative HVER gang. Nå om dagen sitter jeg for det meste alene uten noen snakke med hjemme. På skolen går det litt bedre, men hva er et halvt liv hvis du skjønner. Jeg trenger hjelp. Helst raskt. Jeg har snakket med lærer, foreldre, helsesøster, til og med vedkommende, men jeg kommer ingen vei...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i en så vanskelig situasjon. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har det tungt og at du må være lei og fortvilet. Det må være tungt å ha det slik og samtidig oppleve at venner trekker seg unna, og du føler det kanskje alene om dette nå. 

Jeg synes det er bra at du har forsøke å snakke med voksne om hvordan du har det. Det er ikke så lett å dele slike ting med andre, så jeg synes det er bra at du  har tatt det skrittet og jeg tenker at det var et godt og modig valg. Du sier at du ikke har kommet noen vei, og da tenker jeg at du ikke synes det har vært til hjelp og at det ikke har blitt bedre for deg. Det er litt synd at deg, og jeg tenker det kanskje ha gjort deg ekstra lei og fortvilet. Det er vanskelig å åpne seg for noen hvis man føler det ikke er til hjelp. Selv om du har erfaring med at det ikke har vært til hjelp, håper jeg du kan gjøre et forsøke på å snakke med noen igjen. Du synes kanskje det er litt tungt siden du allerede har forsøkt, men det finnes hjelp og jeg tenker det er viktig at de voksne rundt deg kan støtte deg videre og hjelpe deg med å få det bedre.

Kanskje kan du si fra om at du synes det er tungt i hverdagen og at du merker at du trenger hjelp for å få til en forandring. Er det kanskje en i familien du kan snakke med, eller en av de voksne på skolen som du tror kan forstå? De som jobber på skolen skal også kunne hjelpe deg, slik at du kan trives bedre. Hvis du snakker med foreldrene dine, kan de også kanskje støtte deg og dere kan sammen finne ut hvor du kan få hjelp videre. En mulighet er også at dere bestiller en time til fastlegen din. Fastlegen har oversikt over hva som kan være god hjelp og hvilke tilbud som finnes der du bor. 

Det finnes også tips til hvordan man kan jobbe litt med tristhet og tunge tanker på egen hånd. Jeg legger ved noen artikler under som jeg tror kan ha nyttige tips til deg om dette, en om hvordan man kan takle ubehagelige følelser og tanker, en om hvordan man kan hjelpe seg selv når man er trist og en om tips til når man føler alt blir litt kaotisk. Her kan du lese mer om hvordan du kan finne ut av tankene og hvordan du selv kan jobbe videre med det. 

Jeg håper du vil snakke med noen igjen, at du finner noen som kan forstå og at du får god hjelp videre. Ta godt vare på deg selv, stå på og ha tro på de gode egenskapene dine. Ønsker deg lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Det er kaos i hodet mitt, jeg klarer ikke noe

Gutt fortviler (colourbox.com)

Jeg føler at alt bare er kaos inni meg. Jeg sliter med selvtilliten og kjenner at ting ikke er bra. Jeg vil så gjerne få det bedre, men aner ikke hvordan. Er det noe jeg kan gjøre selv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser