Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor skal jeg leve når ingenting gir meg glede?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, en helt ordinær ung kar fra oslo her. Jeg har i mange år hatt selvmordstanker med jevne mellomrom. Jeg føler at jeg ikke kan oppnå langvarig glede. Jeg gleder meg ikke til noe lenger. Bursdager, Julavften osv, blir bare korte øyeblikk med glede som er borte neste dag. Jeg elsker å skrive, men har ikke skrevet på flere måneder. Det er ingenting som gir meg noe å leve for lenger. Ikke familie, ikke fremtiden, ikke hobbyer, venner eller damer. Jeg har jo også til tider vært ganske deprimert, men selvmordstankene kan komme selv om jeg er "happy". Jeg har jo selvfølgelig mennesker rundt meg som jeg bryr meg om og de bryr seg om meg. Men hvorfor skal jeg leve for ikke å utsette dem for en tragedie, når ingenting gir meg glede lenger. Hva kan jeg gjøre? Burde jeg eventuelt si ifra hvis jeg bestemmer meg for å ta mitt eget liv? Legge igjen ett brev? Eller bare forsvinne i stillhet? Hvordan kan jeg eventuelt finne glede? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du må har hatt det vondt lenge, og at du nå være veldig lei og fortvilet nå. Det er tungt å streve med selvmordstanker og ikke kjenne glede, og kanskje føler du også en tomhet og ensomhet? Når man har det sånn kan man kjenne seg motløs, og da er det vanskelig å ha troen på at ting vil bli bedre. Jeg synes det er bra at du har klart å sette ord på dette og skrive til oss for å få hjelp, jeg tenker det er et godt og modig skritt i riktig retning. Jeg tenker kanskje en del av deg fortsatt leter etter svar og ønsker å ha det annerledes enn du har det nå, og jeg håper den delen av deg kan få oppmerksomhet framover. 

Jeg håper du vil snakke med noen om det du strever med så sterke selvmordstanker, og helst at du gjør dette så raskt som mulig. Det kan være tungt å fortelle andre om dette, jeg tror mange synes det er vanskelig å forklare og er urolige for at andre ikke vil forstå eller ta det på alvor. Kanskje vil du ikke føle at det hjelper der og da, men vi vet også at det er til hjelp og at åpenhet er det beste. 

Jeg tror at når du har det så tungt som nå, er det viktig at det skjer en endring slik at du kan få troen på at det blir bedre og at du kan kjenne at gleden over livet kommer tilbake. Andre jeg har snakket med som har vært der du er nå, de hadde sterke selvmordstanker og trodde ingenting ville hjelpe, har vært glade for at de våget å snakke med noen og ta i mot støtte. Husk at det finnes hjelp og at du kan få det bedre. 

Hvis du vil snakke med noen, kan du bestille en time til fastlegen din. Du kan også gå til Helsestasjon for ungdom der du bor. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Mental Helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. 

Jeg håper du vil holde ut , snakke med noen og at du får god hjelp videre. Ta godt vare på deg selv og ha tro på de gode egenskapene du har i deg!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert