Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke å stoppe å småspise

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Da jeg skulle bestemme emne for dette spørsmålet var jeg ikke sikker på hva jeg skulle velge. Jeg konkluderte til slutt med at psykisk/følelser kanskje passer best. Jeg er ei jente som er meget aktiv på fotball, og trener fast 5-6 ganger i uken. Jeg trives på skolen, hjemme og har gode venner. Men jeg har innsett nå det siste halvåret, at jeg har et problem. Det går ut på at, spesielt om kvelden, klarer jeg ikke stoppe å småspise. Jeg sitter fra ca. 18 til 22 og spiser i ett strekk. Det føles fantastisk der og da, men i ettertid hater jeg meg selv, og tenker hva i all verden er det jeg driver med? Jeg har ikke sjans til å klare å slutte å spise, fordi det har jeg nemlig prøvd lenge nå. Derfor kunne jeg veldig gjerne trengt hjelp, og helst andre tilbakemeldinger enn "du er i en fase der du utvikler deg, derfor gjør det ikke noe at du spiser mye" eller "planlegg måltidene dine". Fordi det har jeg prøvd. Jeg er mer interessert i å få svar på om jeg evt har et problem..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du opplever jo selv at dette har blitt en uvane du ikke kommer bort fra, og da er det jo i alle fall iferd med å bli et problem. Hvis man ønsker å gjøre noe med uvaner, så er det egentlig det same som må til, uansett hva uvanen er: Man må ta tak i det og jobbe seg frem mot en bestemmelse for å forandre på det, man må se vitsen med å gjøre en forandring, og man må ha en god plan.    Du sier at du har forsøkt å slutte, men at det ikke går.  -å forsøke, er øvelse mot å ta en bestemmelse, for da vet du jo mye om hva som ikke går.  Med andre ord så driver du nå på å tenker mye frem og tilbake rundt dette og dette er en nødvendig ambivalens du må igjennom før du bestemmer deg.  Du tenker på hva du kan oppnå ved å slutte og du tenker på hva du går glipp av om du slutter (de god smakene/kosen). -Så må du kanskje også finne noe å erstatte denne kosen/innholdet i tiden fra 18-22 med, om det er noe sosialt.  -Hvis du for eksempel har blitt vant til å kose deg med noe godt mens du slapper av med TV eller PC/nett, kan du kanskje forsøke å bestemme deg for at spising IKKE skal gjøres samtidig med bruk av TV eller PC/telefon.  -At spising bare skal foregå på kjøkkenet for eksempel.

Lag en plan ut fra dette med oppnåelige mål.  -Kanskje lurere å trappe ned enn å stoppe helt...?  -Og gi deg selv ros når mål er nådd, og sett så nye.  

Lykke til!

 


Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Mengden du spiser påvirker vekten din

Hamburger (colurbox.com)

Størrelsen på brusflaska, potetgullposen eller hamburgeren har stor betydning for om du får i deg for mye kalorier eller ikke. Får du for mye kalorier daglig, vil du legge på deg.

Les mer

- Jeg lurer på om jeg kan ha en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse (colourbox.com)

Jeg synes jeg er tykk, selv om alle sier at jeg er tynn. Jeg liker ikke kroppen min, og noen ganger spiser jeg ikke i det hele tatt, eller kaster opp det jeg spiser. Har jeg en spiseforstyrrelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser