Hopp til hovedinnholdet

jente, 15: skal bli innlagt på grunn av anoreksi 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal bli innlagt på grunn av anoreksi og lurte litt på hvordan dette foregår. Får man lov til å bruke mobiltelefon, PC eller iPad og slikt? kan man få besøk av venner og familie? blir man overvåket 24/7? Jeg har blitt fortalt at man må fullføre måltidet innen 30 min, hva skjer dersom man ikke klarer det? Får jeg lov til å snakke med de andre barna som er innlagt der? Hvis man må bli sonda, vil man fortsatt føle seg veldig mett, og går man fort opp i vekt? Går det ann å bli sonda hjemme, eller må dette fåregå på sykehuset? Beklager for mange spørsmål :/ Håper dere klarer og finne ut noe informasjon om dette! Har alderi vert innlagt før så ville likt å vist litt hva jeg kom til.. Hilsen skremt 15 åring.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss med spørsmålene dine. Det er ikke rart at du har mye du lurer på før du skal legges inn for behandling. Du er sikkert redd og spent på hva som skal skje.

Det er helt vanlig å lure på mange ting i en slik situasjon, jeg har møtt mange barn og unge som har vært usikre på hva det vil si å være innlagt. Mange har blitt lettet når de først kom til avdelingen, for det er voksne der hele tiden som kan svare på spørsmål og hjelpe til med det man lurer på.

De som jobber der du skal har nok truffet barn og unge med anoreksi mange ganger før, og du kommer kanskje til å merke at de vet litt om hva det er vanlig å bekymre seg for, både for deg og de voksne som følger deg. Hvis du tør å være mest mulig direkte om hva du er redd for og hva du må ha svar på, så vil du ha best sjanse til å få det greit i den tiden du skal være der.

Når man sliter med anoreksi kan man få vansker med å huske ting. Kanskje du opplever at du plutselig begynner å lure på noe du har spurt om før. Bare tenk på at de ansatte er der for din skyld, og det er lov å be om forklaringer og svar så ofte man vil. 

Over til de ulike tingene du spør om. Jeg skal prøve å svare så godt jeg kan, men enkelte ting varierer fra sted til sted. Derfor ville jeg til å begynne med minne deg om at det er lurt å stille disse spørsmålene ved innleggelse. Du har gode og konkrete spørsmål, som tyder på at du har tenkt mye på det som skal skje. Det er positivt å klare å forberede seg mentalt på ting man gruer seg til, slik som du gjør.

Jeg har delt opp spørsmålene dine nedenfor:

Får man lov til å bruke mobiltelefon, PC eller iPad og slikt? Som regel er det lov å bruke slike ting når man er innlagt, med mindre noen vurderer at det ikke er bra for deg å bruke det. Noen avdelinger har faste tider for databruk. Noen steder er det regler for at man kun har mobilen sin på rommet og ikke i fellesarealene.

Kan man få besøk av venner og familie? Ja, man kan ha besøk og det er som regel bare positivt. 

Blir man overvåket 24/7? Når du legges inn for behandling av anoreksi på en sengepost er det slik at noen gjennom hele døgnet har ekstra ansvar for å passe på at du har det greit, og for eksempel at du spiser og ikke er i overdreven kroppslig aktivitet. Hvis de som jobber der ser at du samarbeider fint, vil de nok slippe opp på tilsynet. Dette er slike ting du vil få presise svar på når du kommer.

Jeg har blitt fortalt at man må fullføre måltidet innen 30 min, hva skjer dersom man ikke klarer det? Man får hjelp fra de ansatte til å følge en kostholdsliste som legen eller ernæringsfysiologen har satt opp, og det stemmer at man ikke ønsker at måltidene skal ta alt for lang tid. Du vil få hjelp og veiledning underveis. Du trenger næring og hvis du ikke klarer å spise mat kan det hende de må legge sonde. Dette avhenger av hvordan vekt og helsetilstand vurderes av lege på posten.

Får jeg lov til å snakke med de andre barna som er innlagt der? Det får du lov til. På et slikt sted kan man treffe folk med litt ulike utfordringer, og du kommer kanskje til å bli kjent med en del av dem som er der. Man pleier å bli spurt om å være litt forsiktig med å fortelle for mye om sine medpasienter til andre utenfor, i tilfelle man skulle ha felles kjente for eksempel. Slik kan alle føle seg mest mulig trygge på avdelingen.

Hvis man må bli sonda, vil man fortsatt føle seg veldig mett, og går man fort opp i vekt? Det varierer litt hvordan man opplever det å få sonde. Noen sier de føler seg mette, andre sier de ikke merker så mye i kroppen som når de spiser. Sonden er der for å sikre en jevn økning i vekt, men det er ikke alltid at det går så veldig raskt. 

Går det ann å bli sonda hjemme, eller må dette foregå på sykehuset? Det varierer nok fra sted til sted hva man tillater, men jeg har vært med på at noen har fått sonde hjemme også. 

Jeg håper dette kunne gi deg litt mer bakgrunnsinformasjon før du legges inn. Jeg håper at du føler deg godt tatt i mot og at du opplever å bli tatt på alvor. Fortsett å still spørsmål, og forsøk å jobb på lag med dem som vil deg vel.

Det er noen artikler nedenfor hvis du ønsker mer informasjon som kan være relevant.

Lykke til og god bedring!

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Skal du på sykehus?

Sykehusseng

Her er noen tips til hva du kan tenke på før du drar, hva som skjer mens du er på sykehuset og hva du kan ta med deg. Du finner også en oversikt over de rettigheter du har som pasient. Visste du forresten at man går på sykehusskole om man er innlagt på sykehus?

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser