Hopp til hovedinnholdet

Hvem har taushetsplikt?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg har et stort problem. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg er deprimert, har søvnproblemer, dårlig selvtillit og stresser alt for mye pga skole. Hver natt så tenker jeg alltid at jeg ikke klarer å takle dette problemet lenger at jeg ikke orker å være her lenger. Jeg har hatt dette i over 6 måneder nå, og vet ikke helt hva kan gjøre for å bedre problemene. Jeg har aldri prøvd å søke etter hjelp pga at jeg tenker ingen bryr seg osv. men i dag klarte jeg det pga at læreren så at jeg var sliten og veldig deprimert, og læreren snakket med meg og sa at det er best at jeg snakker med helsesøster på skolen. Etter at jeg snakket med helsesøster i over en time ble jeg rolig og tenker godt at jeg fikk dette ut før det var forsent. Fikk ganske mye hjelp og råd. Hvem har taushetsplikt? Er det bare lege og helsesøster eller er det andre også? Noen man kan fortelle absolutt alt til uten at det går videre? Det er ganske vanskelig å forklare problemene ved å skrive. Tusen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er så glad for å lese at du har valgt å snakke med noen om hvordan du har det, og at læreren din hjalp deg å komme i kontakt med helsesøster på skolen din, og ikke minst at du føler at det hjalp å snakke med noen. Jeg håper du fortsetter å snakke med helsesøster og/eller noen andre som kan hjelpe deg med å finne ut av det du sliter med. 

Du spør om hvem som har taushetsplikt. Det er i og for seg mange som har taushetsplikt men man er underlagt litt ulike lover for taushetsplikt. I utgangspunktet er alle innen helsevesenet (helsesøster, lege, psykolog, osv.) underlagt en streng taushetsplikt. Spesielt når du nå er blitt såpass voksen som du har. Over 16 år er man det vi kaller helserettslig myndig. De fleste ting du forteller vil du kunne bestemme hvem som skal vite om og ikke. Dersom du lurer på om det du forteller blir fortalt videre, eller må fortelles videre, så spør den du ønsker å fortelle det til. Spør hva som må fortelles. 

Som regel er det bedre å fortelle ting enn å holde det hemmelig. De fleste ting er nemlig verre å holde inne med enn å fortelle noen om det som plager deg. 

Håper du snart får god hjelp til å kjenne at hverdagen er lettere. Jeg ønsker deg lykke til! 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Journal og helseopplysninger

Helsejournal (ung.no)

Finnes det noen journal på meg? Vet fastlegen eller helsesykepleier at jeg var på sykehuset og hva de gjorde med meg der? Kan jeg gå til legen og få all informasjon om helsa mi fra jeg var liten og fram til nå?

Les mer

Taushetsplikt i barnevernet

Taushetsplikt (ung.no)

Mange lurer på dette med taushetsplikt. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og når gjelder taushetsplikten?

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert