Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke selvtillit.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! først vil jeg si at jeg har sendt inn mange spølrsmål og fått veldig gode svar. det setter jeg stor pris på! Jeg har slitt i kanskje et år med meg selv. jeg har ikke selvtillit i det heletatt lenger, jeg føler at alt er blitt negativt og jeg er deppa nesten hele tiden. det føles ut som om alt går nedover. jeg får ikke nok søvn, blir fort gretten, gråter hver dag, og karakterene mine på skolen går nedover. det er flere ting som skjer i livet mitt som gjør at jeg blir deppa. jeg rekker ikke skrive alt nå, men jeg føler at alt er en evig sirkel. jeg vil være alene hele tiden, og hører bare på sanger hele dagen. jeg har også begynt å spise mye mindre igjen. har slitt med spiseforstyrrelser før, og vil ikke tilbake. det er mange følelser som bobler opp hele tiden, og jeg orker ingen ting lenger. jeg er bare trøtt og sliten av livet. jeg vet jeg er heldig som lever, men ser ikke poenget lenger. setter stor pris på svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.
Det er kjempefint at du bruker siden vår, og at du er fornøyd med de svarene du får.

Jeg forstår at du sliter nå. Du skriver at du ikke har selvtillit, du gråter hver dag, karakterene på skolen går nedover, du spiser mindre, orker ingenting og du er deprimert. I ungdomstiden skjer det store endringer fysisk og psykisk. For noen kan de psykiske endringene føre til at de sliter i perioder, blant annet kan man bli deprimert. Du skriver at du har hatt en spiseforstyrrelse tidligere, men at du har hatt det bra en stund. Nå kjenner du at du har det vanskelig igjen, og da er det ikke så rart at du kjenner på en del følelser fra tidligere, og det kan være skremmende. Jeg forstår at du ikke vil ha det slik du hadde det.

Når man vanskelig ser man ikke løsninger og muligheter. Man blir slukt av negative tanker og følelser, og det du forteller om at du sliter i forhold til lav selvtillit er et resultat av at du har det vanskelig.

Du ble bra av spiseforstyrrelsen du hadde, og da tenker jeg at du fikk hjelp. Hvem hjalp deg, og hva var det som gjorde at du fikk det bedre? Jeg vil anbefale deg å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Videre bør du få hjelp til å snu den negative tankegangen du nå har. Ved at du får hjelp til å sortere tanker og følelser vil du få det bedre. Når selvtilliten din øker vil du også gjøre det bedre på skolen, og du vil kunne være sammen med venner og glede deg over livet.

Du er nå inne i en negativ spiral, og du må få hjelp til å komme ut av dette.

Helsesøster kan være en du kan snakke med som kan hjelpe deg å bygge opp selvtilliten din, i tillegg til at du bør få hjelp av en psykolog. 

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser