Hopp til hovedinnholdet

Jeg er usikker på meg selv.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, i mange år har jeg hatt en følelse som er vanskelig å beskrive. Men når jeg prøver å snakke med noen om det, får jeg kun "det er vanlig for deg som er ungdom" og blir rådet til å ikke bekymre meg om det. Jeg er så usikker på meg selv og har ingen fast "identitet". Jeg føler ikke at jeg er meg. Jeg har et slags skille mellom meg og "meg selv"? mange dager er det greit, andre ikke. Jeg er usikker på hvordan andre folk ser meg, og det gjør meg nervøs og har en bortgjemt tanke om at jeg faktisk eksisterer eller om de gjør det. Dette fører også til at jeg kan bli litt impulsiv og /for/ åpen, da jeg har litt problem med å se hvordan andre ser på meg. Dette "skillet" er også den følelsen jeg har når jeg skal beskrive kjønnsidentiteten min. da jeg verken identifiserer meg som gutt eller jente, fordi at jeg har et så vagt bilde av hele meg som en person. Det er veldig lite for meg å holde fast i, og beskriver meg selv som omtrent bare det som andre har sagt om meg. er dette normalt??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 16 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår, ut fra det du forteller her, at du har mange tanker om din identitet, og at disse tankene gjør deg usikker.

Ungdomstiden preges av store endringer fysisk og psykisk. For mange kan de psykiske endringene skape usikkerhet. Det er vanlig at man kan bli usikker på sin egen identitet i denne perioden. Ungdomstiden handler mye om at barneidentiteten brytes ned, og man skal finne en ny identitet som ungdom og etterhvert som voksen. Man blir også i denne perioden mer bevisst kroppen, og sin egen seksualitet. For mange ungdommer kan dette være vanskelig da mange ikke helt finner ut hvem de er, og hvem de har følelser for. Defor kan det være, slik du forteller her, at man egentlig ikke helt hvem man er når man tenker på kjønn.

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster, eller ta kontakt med helsestasjonen for ungdom i forhold til de tankene og følelsene du har. Ved å få hjelp til å sortere tanker og følelser vil du kanskje kunne få svar på hvem du er, og hvem du har følelser for. Det er ofte hjelpsomt å ha en å snakke med, og bare det å si noe høyt kan være oppklarende.

En del kan i ungdomstiden bli glad i og forelske seg i en av samme kjønn, men senere kjenne at de har følelser for det motsatte kjønn. For noen er det omvent, og de finner ut av de blir glad i en av samme kjønn.

Uansett hvem man er, og hvem man blir glad i er det godt at vi bor i et land hvor vi etterhvert har kommet så langt at man blir respektert for den man er.

Lykke til. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser