Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å ikke selvskade meg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 år og lurer på om dere har noen tips til hva annet jeg kan gjøre enn å selvskade meg. Noe som får meg til å tenke på noe annet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål. 

Du skriver at du strever med selvskading og at du ønsker tips om hva som kan hjelpe. Jeg synes det er veldig bra at du skriver til oss om dette og ønsker å finne ut hvordan du kan få det bedre, det er et godt skritt i riktig retning. 

Det er mange forskjellige grunner som kan ligge bak selvskading, men ofte kan det være en måte å takle en sterk følelsesmessig smerte på. Selvskading kan være vanskelig å snakke med andre om, men vi vet at åpenhet ofte er det beste. Kanskje føler man ikke at det hjelper å snakke med noen der og da, men det er viktig å få det ut og søke hjelp. 

Jeg tror det vil hjelpe deg å snakke med noen om hvordan du har det og at du skader deg. Jeg vet ikke om du deler dette med noen, men jeg tror det hadde vært lurt om du snakket med en voksen om dette. Det er ikke alltid så lett å dele slike ting og starte en slik samtale. Mange ungdommer synes det er vanskelig å snakke med voksne om det som er tungt, en del er bekymret for å bli misforstått, ikke bli tatt på alvor og synes det er vanskelig å forklare negative tanker og følelser. Jeg tror mange også er usikre på om det vil være til hjelp, men vi vet at det å sette ord på tunge tanker hjelper.

Er det kanskje en voksen i familien sin som du har tillit til og kan dele dette med. Du kan også gå til rådgiver, sosiallærer eller helsesøster på skolen din. En annen mulighet er Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster og lege, og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Du kan gå til Helsestasjonen for ungdom uten å ha bestilt time på forhånd, og på nettsiden til kommunen du bor i kan du finne åpningstider og hvor de holder til. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger ved noen artikler under som kanskje ha nyttige tips til deg, en om hvordan man kan takle ubehagelige følelser og tanker, en om tips til når man føler alt blir litt kaotisk og en artikkel om hvordan man kan takle ubehagelige opplevelser.

Jeg håper du vil snakke med noen og at du får god støtte videre. Du har tatt et godt skritt allerede, ha tro på den styrken du har i deg, den vil hjelpe deg videre! Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser