Hopp til hovedinnholdet

Er jeg deprimert?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hatt problemer med familien min nesten hele livet. Stemoren min har ikke vært særlig snill mot meg, og det er alt for mye drama rundt familien min. Jeg er åpen om dette med både mamma, stemoren min og pappa (altså jeg pleier å snakke med dem om det). Dette året har vært spesielt vanskelig, og mamma er begynt å bli veldig bekymret for meg. Jeg har hatt det vanskelig på skolen, fått veldig dårlig søvn, gått glipp av timer fordi jeg har vært på do for å skrike, jeg har holdt på med selvskading i snart 1 år, jeg kan få ''panikkanfall/nervepineannfal'', jeg har dårlig selvtillit og i det siste har tør jeg så vidt være rundt folk på skolen (ekkelt med presentasjoner osv. - får panikk av dem). Jeg har hatt det så dårlig, og jeg har prøvd å få all den hjelpen jeg kan få -snakket med helsesøster i et halvt år, vært hos psykolog 1 gang, og snakket med læreren min. Noen ganger tenker jeg på det om jeg bare burde dø, drepe meg selv. Er jeg deprimert? har aldri fått svar på akurat det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår, ut fra det du forteller her, at du har det vanskelig på flere områder. Det høres ut som at du har hatt problemer med familien din lenge, og at du nå sliter psykisk.
Når man har det vanskelig er det bra å få hjelp, slik du beskriver at du får. Ofte hvis man har hatt det vanskelig over lang tid må man regne med at det vil ta tid å få det bedre.

Jeg forstår mammaen din som er bekymret for deg, og særlig i forhold til at du tenker at du burde dø, ta livet ditt. Det å ta livet sitt er ingen løsning, men når man har det veldig vondt kan man få tanker om det, og da er det viktig å snakke med de som hjelper deg.

Du spør om du er deprimert, og jeg skal være forsiktig med å si så mye om det når jeg ikke har truffet deg. Imidlertid tenker jeg at du har mange ting du opplever som vanskelig, og det høres ut som at det du sliter med er sammensatt, og da kan man bli deprimert.

I den situasjonen du er nå vil jeg råde deg til å fortsette å få hjelp, og være ærlig når du snakker med de som skal hjelpe deg. Gjennom samtale kan du lære å snu de negative tankene du har og bygge opp selvtilliten din, blant annet. 

Selv om det sikkert ikke er så lett vil jeg anbefale deg å prøve å spise sunn mat, ha regelmessige måltider, være noe fysisk aktiv og få råd i forhold til søvn, slik at du kan sove bedre. Lite søvn kan føre til at man kan bli deprimert. Videre er det viktig at lærerene dine vet hvordan du har det, slik at de kan legge tilrette for at du skal ha det best mulig på skolen. Disse rådene kan være gode å ta med seg for å få en bedre fysisk og psykisk helse.

Videre bør noen se på hva problemene i familien din handler om, og hva som kan gjøres for at du kan få det bedre. Familievernkontoret kan hjelpe dere.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser