Hopp til hovedinnholdet

Har ei venninne som strever, hva kan jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Heihei Jeg er en gutt på 15 år, og jeg kjenner ei jente på 15 år (hun er født i 1999) altså 1 år eldre enn meg. Hun er virkelig deppa, hun hører på suicidal black metal, kutter veldig mye og er klar for å slutte livet. Dette syntes jeg er utrolig trist, og aner ikke hva jeg skal eller kan gjøre. Jeg tror ikke foreldrene hennes vet om planene og at hun kutter. Hun skal til Polen i sommer, og hun har snakket om å drepe andre enn segselv også. Jeg har prøvd å snakke henne i psykolog osv, men det funker dessverre ikke. Hvem kan jeg kontakte, eller hvordan kan jeg få henne tilbake?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er veldig tungt å se at en venn strever og har det vondt, og det kan være vanskelig å vite hva man kan gjøre for å hjelpe. Kanskje er du mye bekymret og urolig for henne nå? Jeg tenker det ikke kan være så lett for deg å ha det slik. 

Det er ikke alltid så lett å vite hva man kan gjøre for å hjelpe venner som sliter, og noen ganger vil man kanskje føle seg litt hjelpeløs og usikker. Jeg tenker at du allerede er en god venn ved at du viser at du bryr deg og er bekymret for henne. Samtidig kan du ikke selv ta ansvar alene for at hun skal få det bedre, det er viktig at hun får hjelp av voksne rundt seg.

Jeg tenker det beste du kan gjøre nå er å oppmuntre henne til å prate med noen om dette, for eksempel med en voksen i familien.  Hun kan også søke hjelp hos helsesøster på skolen sin eller Helsestasjonen for ungdom der dere bor. Det kan hende at hun ikke ønsker dette, men hvis du oppmuntrer han, kan han kanskje vurdere det på nytt. Jeg synes de tankene hun har sagt til deg om at hun tenker på å drepe andre enn seg selv, er så alvorlige at noen voksne bør få vite det. Hvis hun ikke vil si det til noen selv, håper jeg du kan forsøke å dele dette med noen du har tillit til og som kan hjelpe deg. 

Jeg tror det uansett vil være godt for deg å få delt disse bekymringene og delt ansvaret med noen, for eksempel foreldrene dine, lærer eller helsesøster. Da kan de støtte deg litt videre i denne situasjonen, og kanskje kan de ha noen gode råd til deg?

Legger også ved noen artikler under som kan ha nyttige tips til deg. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre! 

 

Hilsen psykologene 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser