Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å sovne?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke hvilket emne dette skulle inn på men tok det inn på psykisik... Jeg er en jente på 15 år, som har slitt med å klare å sovne i flere år. Det gjør at jeg ikke vil sove hos andre, eller ha overnattingsbesøk. Når jeg prøver å sove, og ikke får det til, blir jeg jeg stressa og frustrert og noen ganger begynner jeg å gråte. Det kan ta alt ifra 1-4 timer til jeg klarer å sovne. Og det er verre når jeg skal sove med andre, og vite at de sover og du er den eneste igjen... Jeg sliter utrolig mye med det å sovne til lyder, blant annet av pusten til noen som sover med meg, eller snorking på naborommet, eller min egen pust, og det skjer utrolig ofte og da får jeg mye sinne inni meg, som gjør det enda vanskeligere å sove. Er det mulig å sovepiller? Kan det komme noe negativt ut av det? Må jeg få resept av fastlegen min? Vil ikke snakka med moren min om dette, hun vil nok ikke skjønne meg.. plis svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.
Mange ungdommer sliter med å sovne, og å sove. Det er ulike grunner til at ungdom kan ha søvnproblemer. For noen handler det om at de er for stresset, legger seg for sent, og har dårlige søvnrutiner, for å nevne noe.

Du beskriver veldig bra her hvordan du blir stresset når du ikke får sove, og det fører til at du kommer inn i en ond sirkel. Jeg vil tro at nesten bare det å tenke på å legge seg kan føre til stress for deg? Det er ikke vanskelig å forstå at det å overnatte hos andre blir utfordrende, og at du blir var for snorking, andres og egen pust. Jeg forstår, ut fra det du forteller her, at du blir fortvilet over denne situasjonen, og at du også blir sint. Det er klart at det at du sliter i forhold til søvn gjør noe med hverdagen din, men at det også skaper problemer sosialt.
Jeg kan gi deg noen råd, men jeg anbefaler deg også å snakke med helsesøster, eller å gå på helsestasjonen for ungdom.

Du kan oppsøke fastlegen og få tabletter som kan gjøre at du sovner, men det beste er selvsagt å gjøre noe med det som fører til at du nå ikke sovner.

Det er viktig at du gjennom dagen spiser regelmessig, litt fysisk aktivitet er bra, samt at du legger deg til omtrent samme tid hver kveld. I tiden før du skal sove kan det være lurt å gå igjennom ting som du eventuelt tenker mye på for å " tømme " hode for plagsomme tanker. Videre bør man ikke se tv, sitte på pc eller lignende 1 time før man legger seg. Legg deg i et mørkt og kjølig rom. Nå tenker du kanskje at alt dette har jeg prøvd, men det kan hende at du ikke har tenkt at grunnen til at du ikke sovner handler mye om tankene dine. Tankene om at du ikke får sove fører til nettopp det, at du ikke sovner. 

Hva om du tenkte at jeg skal legge meg og jeg skal ikke sove? Jeg skal ha fokus på å holde meg våken.

Det er ikke sikkert at du får dette til, men du kan prøve det.

Uansett tenker jeg at det er viktig å ha fokus på å slappe av når du legger deg, og tenke at det ikke er farlig om du ligger våken en stund. Da vil du bli mindre stresset.

Lykke til. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser