Hopp til hovedinnholdet

Jeg "sliter" på skolen.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det er noen grunn til at jeg "sliter" på skolen og hjemme? Jeg klarer å lese men jeg glemmer det jeg leser om, jeg bare leser men jeg aner ikke om hva?!? Jeg hater skolen og alle lærerne bortsett fra en, jeg føler jeg kan stole på han og fortelle han om depresjon, sosial angst osv...! Men mamma og pappa vet ikke om det, og jeg vil ikke at de skal vite det heller siden de er sure hele tiden og jeg er ikke glad i dem.. Men hvordan kan jeg fortelle han det uten at han tar det opp med mamma og pappa? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Ut i fra det du forteller her forstår jeg at du føler at du er deprimert, at du tenker at du har sosial angst, og at du sliter med andre ting som du ikke beskriver
Det er trist at du hater skolen, men ut fra det du beskriver tenker jeg at det kanskje er en sammenheng mellom det du sliter med psykisk, og det du sliter med på skolen og hjemme.

I ungdomstiden skjer det store endringer fysisk og psykisk. For noen ungdommer fører de psykiske endringene til at de sliter i perioder. Når man, eksempelvis, føler seg deprimert eller har angst kan man ha lite energi, og man kan bli ukonsentrert og slite på skolen. Det kan også gjøre at man får det vanskeligere hjemme.

Du har en lærer på skolen som du tenker at du kan snakke med, men du vil ikke at mammaen og pappaen din skal vite at du snakker med ham om at du har det vanskelig. For at du skal få det bedre vil jeg råde deg til å snakke med mammaen og pappaen din. Hvis ikke de vet at du har det vanskelig vil de kunne misforstå din oppførsel, og da kan de, for eksempel, være sure. Kanskje hadde de vært annerledes hvis de visste hvordan du har det.

Kan du gå til helsesøster og få hjelp? Jeg tenker at det er viktig at du får hjelp av noen som kan noe om depresjon og angst. Du sier at du ikke er glad i foreldrene dine, og det må være en vond tanke å ha, tenker jeg. Tror du at det at du ikke føler at du er glad i dem kan henge sammen med hvordan du har det med tankene og følelsene dine, og hvis du får hjelp kan du også få et bedre forhold til foreldrene dine?

Jeg håper at du uansett snakker med noen om hvordan du har det. Det blir lettere når du ikke er alene med tankene og følelsene dine. Ved å snakke med noen vil du kunne få hjelp til å se løsninger og muligheter.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser