Hopp til hovedinnholdet

Hun går i svart når hun har mye å gjøre.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem med at jeg føler at jeg ikke får til noe og at jeg ikke klarer å fokusere. Jeg skal ta lappen, søke om studielån og flytte hjemmefra for første gange. Men det er som om hjernen min bare "skrur seg av" hver gang jeg må få gjort veldig viktige ting. Og jeg ender opp med å glemme det er og å ikke få gjort det. Jeg er egentlig ikke en sløv og lat person, men i det siste så får jeg bare ikke ting til. Det ender opp med at jeg får panikk. Og får å komme meg "ut av panikken" bruker jeg penger jeg egentlig burde spart og utsetter det jeg må gjøre enda mer. Jeg er egentlig ikke sånn! Men når jeg skal prøve å gjøre viktige ting så ser alt så svart ut og jeg har det så vondt at jeg må distrahere meg selv. Og hver gang jeg må lese noe viktig eller blir fortalt det så klare jeg ikke å få det med meg. Jeg trenger å bryte den onde sirkelen jeg har kommet i. Hvordan kan jeg gjøre det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.

Jeg synes du beskriver så godt det som skjer med deg, og hvordan du har det. Det virker som at du har veldig god selvinnsikt og "vet" hva som skal til for å få det bedre.

Det krever nok ganske mye av deg for å jobbe deg gjennom dette, men jeg tenker at det absolutt er nødvendig og veldig mulig! Det kan gjøre det enklere for deg å få litt hjelp til å klare det på veien, og til å planlegge litt hvordan du skal gå fram. Og ikke minst noen til å "ta deg imot" når du tråkker feil, for det kommer du helt sikkert til å gjøre. Det er lov og det er forventet!

Ta deg en tur på helsestasjon for ungdom der du bor, og snakke med helsesøster eller psykolog der. Få litt hjelp til å lære deg å strukturere og planlegge ting, og følge opp disse. Og lær deg andre mestringsstrategier enn det å bruke opp oppsparte midler, og bli trist og lei over at dette har skjedd i etterkant. Det er lite hensiktsmessig for deg å gjøre det på denne måten da gleden du får ved å shoppe er kortvarig og gir deg dårlig samvittighet, og en slankere konto etterpå. Du trenger å finne andre måter å "få det ut på", en metode som er mindre skadelig og mer gunstig. I denne artikkelen om sinnemestring står det om hvordan det kan være lurt å ha en plan på hvordan man skal unngå å utøve vold når man står i en situasjon som er frustrende og vond. Det samme gjelder i stor grad for deg og når du står i en situasjon der du har mistet oversikten. Jeg tror det er lurt for deg, som sagt, å lære deg å ta kontroll i eget liv, blant annet ved å lære deg struktur og å planlegge. Også må du ha en plan på hvordan du kan takle det når ting ikke går som planlagt.

Alternativt kan du gå til fastlegen din og få en henvisning til psykolog. Det tar som regel litt tid å få en time hos psykolog, men det kan være verdt det. Også tenker jeg at det kan være godt å snakke med noen, helseøster, i ventetiden.

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser