Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en tendens til å tenke negativt og har vansker med å ta kontakt med folk.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en tendens til å alltid tenke negativt. Å blir fort påvirket av andre folks neagativitet. Sliter generelt med å se posetivt på livet. Dette er spesielt et problem på skolen siden jeg ofte er alene og sliter med å ta kontakt med andre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar Hei!
Takk for at du tok kontakt med oss i Ung.no. Du forteller at du har en tendens til å tenke negativt. Du skriver videre at du har generelle utfordringer med å se positivt på livet. Hovedvansken din er at dette påvirker ditt sosiale liv i skoletiden, da du synes det er vanskelig å ta kontakt med andre. Jeg forstår deg godt at dette føles vanskelig. Når følelsene våre ofte er negative blir dagene tyngre å komme gjennom. Å sitte alene i skoletiden kan gi en følelse av ensomhet.
Det at du nå har satt ord på hvordan du har det er bra. Jeg tenker det er første steg på å kunne få snudd denne trenden til noe positivt. Å være bevisst sine utfordringer, og å sette ord på de, må til for å kunne løse vanskene.
Det at du har vansker med å tenke positivt har noe med selvfølelsen og selvtilliten din å gjøre. Jeg legger ved noen artikler der det står mer om dette og hva du kan gjøre for å få det bedre. Det vil også være fint for din del om du fikk snakket med noen. Kan du snakke med foreldrene dine, en lærer eller helsesøster på skolen? Du skriver at du ofte sitter alene på skolen. Hva du mener med ofte vet jeg ikke, men det er i en grad du ikke trives med. Mitt råd er at du tar kontakt med en voksen person som kan hjelpe og støtte deg.
Dine utfordringer med å ta kontakt med andre er det nok flere som kjenner seg igjen i. Det å føle seg ensom er en vanskelig følelse. Første steg er å faktisk kjenne etter at det er dette man føler. Deretter kan fokuset bli å være mer sosial, sitte mindre alene på skolen. Jeg legger ved artikler som kan gi deg tips og råd rundt dette. Et spesielt tips er å finne ut hva du selv har av interesser. Hva du selv liker å gjøre. Deretter finn ut om det finnes en fritidsorganisasjon som passer til din interesse og meld deg på. Det er lettere å få kontakt med folk når man har like interesser. Får du det til på fritiden kan det bli lettere å få det til i skole tiden også.
Jeg håper at disse rådene kan hjelpe deg videre.
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp