Hopp til hovedinnholdet

bekymret for kjæresten

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg og kjæresten min som er 20, har vært ilag i snart 1 år nå. Vi har det utrolig bra ilag, og vi elsker hverandre. Men jeg vet at han sliter veldig mye. Han har fast jobb og jobber nesten hver eneste dag i uka, så han er veldig sliten ganske ofte. Han bruker å ha noen depressive stunder noen gang, f.eks hvis han har sovve lite en dag, eller hvis han rett og slett bare har hatt en dårlig dag. Han bruker å få ganske fæle tanker når han blir depressiv, at han blant annet får løst å skade seg selv. Han har sakt at han brukte å selvskade før, men vil ikke gjøre det lengere, å at han ikke har gjort det på lenge. Jeg blir så utrolig bekymret for han, fordi det virker ikke som han er interessert i å ta vare på seg selv. Han vil ikke gå til legen når han burde gjøre det, han vil heller ikke gå til psykolog.. Han sier at han er lei av livet sitt, og at det eneste som betyr noe for han er meg. Jeg vil hjelpe han, men vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre det :c Hilsen bekymret kjæreste...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. Kjæresten din er heldig som har en som bryr seg så mye som du gjør. Det å vise at man bryr seg kan faktisk være til stor nytte i seg selv.

Han har allerede sagt til deg at du er veldig viktig for ham, og det er tydelig at han setter pris på deg. Samtidig kan det noen gagner føles som et stort ansvar å vite om at noen sliter og ikke vite hva man kan gjøre. Det virker som en tung situasjon for deg å stå i, og jeg tenker at det er flott at du ber om hjelp. Du sier noen om at kjæresten din ikke vil gå til lege eller psykolog. Det er likevel noen ting som er mulig å gjøre for å prøve å hjelpe ham.

Du kan selv dra til helsestasjon for ungdom der du bor, da vil du få snakket med noen som har taushetsplikt om det du er bekymret for. Du kan si mer om hvordan du opplever kjæresten din, og da kan du få hjelp til å ta en vurdering på hva som kan gjøres videre. Det å dele ansvaret med helsepersonell er lurt, og det letter kanskje på din usikkerhet. Du kan godt si til ham at du vil gjøre dette bare for å finne mer ut hvordan du kan støtte ham, og om det finnes noe hjelp han kan være interessert i. 

Du kan også prate med noen som du vet bryr seg om kjæresten din, jeg vet ikke hvilket forhold dere har til familien hans eller andre venner? Uansett er det bra å være åpen om hva du ser han sliter med, samtidig som du prøver å ikke utlevere ham for mye. Men husk: det er mye kjærlighet i å bry seg! Noen ganger er det sånn at man ikke helt vet selv hvordan man skal ta vare på seg selv, og da er det fint at andre gjør det. 

Du kan også søke støtte for din egen del, da det ikke er enkelt å ha en man er glad i som har slike vansker som du forteller om. Du er sikkert redd og usikker på hva du kan gjøre. Har du gode venner eller familie som du kan få råd og støtte fra? 

Ring gjerne til mental helse sin hjelpetelefon på nummer 116 123, det er anonymt og koster ikke noe. Det er åpent hele døgnet, og du kan få pratet men en som kan gi deg mer råd.

Jeg legger ved noen artikler nedenfor, kanskje dere kan se på det sammen?

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser