Hopp til hovedinnholdet

hører en stemme, bør jeg få det sjekket?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Skrev til dere i går/ 2 dager siden hyppige hallusinasjoner. De har blitt smått verre, nå varer de i opptil flere sekunder. Og jeg hører ting, i går kveld hørte jeg en stemme, stemmen sa et ord flere ganger; ikke noe forståelig ord. Jeg skrev det ned slik det hørtes ut "Wedormaed eller Vedormaed". Det var en mørk stemme, men ikke virket ikke som om den hadde kjønn. Jeg hører noen ganger at noen sier navnet mitt uten at noen gjør det (det er vel normalt?). Hva skjer? Hva skal jeg gjøre? Er dette symptomer på noe jeg burde få sjekket? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss. Det virker som de tingene du beskriver plager deg. Når man har symptomer som gjør at man sliter i hverdagen på grunn av det, har man rett på hjelp. Det er riktig og lurt å få sjekket nærmere det du forteller om. 

Det du kan gjøre er å gå til legen din, der kan du si alt det som plager deg med tanker og følelser som du har nå. Forklar legen hvilke hallusinasjoner du opplever at du har, og be om å få en vurdering. Du kan også gå til helsestasjon for ungdom i din kommune, der får du snakke med noen som kan hjelpe deg videre. 

Du har rett i at det å høre stemmer ikke trenger å være veldig uvanlig i seg selv. Du kan lese mer om det i denne brosjyren

Når man sliter med tanker som virker rare eller forvirrende kan man få hjelp dersom man ringer til TIPS på nummer 51515959. Se mer om det her.

Husk at det ofte hjelper med nok søvn, reduksjon av stress og avhold fra rusmidler dersom man har sånne vansker som du forteller om.

Lykke til, håper dette kunne gi deg litt mer svar på det du lurer på. 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser