Hopp til hovedinnholdet

Jeg mistet mormor i sommer. Hva kan dempe tristheten og de negative følelsene? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg mistet mormoren min i sommer. Hun var veldig syk på grunn av en krefttype som man ikke har funnet en behandling til enda. Jeg går rundt og er lei meg hele tiden, og det bir vanskelig å konsentrere seg i timene. Jeg har også fått værre selvtillitt etter at hun døde. Jeg har begynt å tenke at jeg er stygg, at jeg ikke er bra nok osv. Mormor var en dame som veldig mange var veldig glad i, så det var helt forferdelig å se så mange triste mennesker i begravelsen. Mamma sier at jeg kan snakke med henne om det, men det er ikke så lett for henne eller for pappa å snakke om det, så jeg føler at det er bedre å stille spørsmal her. Hva kan jeg gjøre for å dempe tristheten og de negative følelsene? Hilsen jente 13 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i en vanskelig tid. 

Det er veldig trist å høre at du har mistet mormoren din, og jeg tenker at dette må være en vond og strevsom tid for deg. Det er tungt å miste noen man er glade i. Du skriver at du er lei deg hele tiden, vansker med konsentrasjon og har fått dårligere selvtillit. Dette er noe mange i sorg kan kjenne seg igjen i. 

Sorg er de reaksjonene vi får når vi mister noen vi er glade i. Sorg gir tunge tanker og følelser, og noen dager er man mer følsom enn andre dager, eller det skjer ting som gjør at sorgen kommer fram. Mange forteller at de synes sorgen går i bølger, at den noen dager er verre enn andre, og at den kan vare lengre enn hva de som er rundt en tror. Det kan kanskje gjøre at mange som opplever sorg føler seg litt alene og motløse.

Det jeg håper du kan gjøre og som jeg tror vil hjelpe deg, er å snakke med noen om hvordan du har det nå. Vi vet at det kan hjelpe å dele sorgen med noen, det kan gjøre at du får det bedre. Du skriver også at hun har fortalt deg at du kan snakke med henne om det, selv om det kanskje ikke føles slik for deg. Mange unge vet at foreldrene også har det vanskelig, og ønsker ikke å gjøre det verre ved å dele sine vanskelige tanker og følelser. Likevel tror jeg foreldre setter pris på, og synes det er vktig at også deres barn kan dele sine tanker. Det at moren din har åpnet opp for å snakke med henne, tyder på at hun er opptatt av at du skal ha det bra. Kanskje dere kan snakke og trøste hverandre? Hvis du synes dette blir for vanskelig, er det noen andre i familien eller venner du kan dele dette med? Du kan også gå til helsesøster på skolen din eller helsestasjon for ungdom der du bor. Der jobber både helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Du trenger ikke bestille time, og det er gratis. 

Jeg tenker også at du bør snakke med rådgiver på skolen din slik at du kanskje kan få litt mer hjelp og tilrettelegging på skolen, det har du rett på.

Jeg legger ved noen artikler under som kanskje kan ha nyttig info og tips til deg.

Jeg håper du vil få det bedre framover og at du vil snakke med noen om hvordan du har det nå. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre!

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Hvordan skolen kan støtte ungdom i sorg

Jente er trist (colourbox.com)

Skolen har ansvar for å gjøre læresituasjonen best mulig for en elev som er i sorg.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise