Hopp til hovedinnholdet

Har det ikke bra. Hva kan hun gjøre for å få det bedre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 18 år som sliter med masse vanskelige følelser og har gjort det en stund. jeg snakker ikke med andre om hvordan jeg har der fordi jeg er for redd for og bli avist og at de bare skal syntes det er teit det jeg syntes er vondt. jeg tenkte litt en liten stund på å kanskje snakke med en psykolog men syntes det kunne være en ide men vet ikke hvordan jeg kan finne en uten å måtte gå i gjennom fast legen. jeg har mangen ganger den siste tiden hat lyst å ta livet av med selv og skader meg en del. noen tips til hva jeg kan gjøre for å få det bedre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er glad for at du skriver til ung.no.


Jeg er også veldig glad for å lese at du har tenkt over hva du kan gjøre for å få det bedre. Du skriver at du har tenkt at det kan være en god ide å snakke med en psykolog, så er det absolutt en ting som er verdt å gjøre. Det er som du skriver som regel sånn at man må gå via fastlegen for å få henvisning til psyolog. Dersom du tenker at du har behov for det, så burde ikke det være noe problem. Fastlegen din har taushetsplikt, og det er derfor ingen som vil vite at du har fått en henvisning til psykologen dersom ikke du forteller det selv.

Det finnes også andre metoder for å komme i kontakt med en psykolog. På enkelte skoler har man psykolog tilgjengelig, og i noen kommuner og noen helsestasjoner for ungdom er det egne psykologer tilgjengelig uten henvisning. Dersom du lurer på hvordan du kan komme i kontakt med psykolog så kan det være en ide å ta kontakt med helsesøster på skolen du går. Hun har sannsynligvis oversikt over hvor du kan henvende deg, og hun kan også være med deg om du ønsker det.

Mange kan også synes det er "nok" å snakke med helsesøster, eller en rådgiver på skolen, at de får god hjelp der, uten at de trenger å snakke med en psykolog. Ofte så kan det være at det som skal til er at noen ser og snakker til deg annerledes enn du selv snakker til deg selv, som kanskje er på en ganske negativ måte?! DU kan også gjøre mye for å hjelpe deg selv. Men det kan være vanskelig å gå rett på dette, uten å få litt støtte først.

Hvis du skader deg selv, og går med tanker på at du ikke ønsker å leve, så tenker jeg at det viktigeste du kan gjøre for deg selv er å snakke med noen. Det er du verdt!!!

Jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser