Hopp til hovedinnholdet

Min lillebror på 15 år sliter psykisk

 

Spørsmål
Hei!
Min lillebror på 15 år sliter psykisk. Han har dårlige dager hvor han kun ligger i sengen og ønsker ikke å dra på skolen. I vinter sluttet han på skolen, men fikk skolebesøk hjem. Nå har han begynt på skolen igjen, men det er dager han ikke kommer seg av gårde. Han blir fullt opp av psykolog og skolen jobber tett rundt han. Men det jeg syntes er vanskelig er hvordan jeg skal forholde meg til han. Foreldrene mine syntes dette er også vanskelig, og vet ikke helt selv hva som er best for han. Han er veldig innesluttet, og sier ikke så veldig mye.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg kan forstå at dette at broren din sliter såpass, påvirker dere andre i familien mye. Det er bra at han får hjelp utenfra, men det er jo dere som er der mest og som er veldig viktige for ham.

For det første syns jeg at foreldrene dine og du skal ta opp med psykologen dette med hvordan dere skal håndtere dette. Det er viktig å få litt veiledning fra en fagperson som kjenner problemene til broren din godt slik at det blir et "lagspill" mellom fagpersonene rundt og dere i familien. Slik kan dere sammen nå felles mål for broren din.

Når jeg har sagt det, så vil jeg også presisere at dere ikke skal oppføre dere som noen psykologer, men være vanlige familiemedlemmer som greier og orker å stå i utfordringene. Jeg tenker at det beste du kan gjøre som søster er å være mest mulig deg selv. Å behandle ham så normalt som mulig hjemme og tenke på ham som "broren din" og ikke som "broren din som er syk", kan være bra. Han trenger at det rundt ham er mest mulig vanlig og forutsigbart, og der blir du viktig. Selv en vanlig "søsken-krangel" kan være helt fint, for det representerer jo det normale. Jeg syns ikke at du skal "liste deg rundt på tå", men prøve å ha et mest mulig vanlig liv både utad og i forholdet til broren din. Dette gjelder på generelt grunnlag også foreldrene dine.

Det er også viktig at dere hjelper han til å se det positive og hjelper han å holde fokuset på det som fungerer i stedet for det som ikke fungerer.

Prøv å vise aksept for at han er som han er, og vis at dere er glad i ham uansett.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Psykisk helse fra A - Å

Ulike ord og beskrivelser som handler som psykisk helse kan du finne i oversikten her. Er det ord du savner her, gi oss et tips i kommentarfeltet under.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om forskning?

Når gikk det første mennesket på månen?