Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ingen venner, er deprimert, foreldrene mine vet det ikke. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er deprimert for tiden. Jeg føler jeg ikke har noen gode venner og har ingen å spørre om å finne på noe med. Jeg sa til en venn for leden at vi burde ta en pause, fordi hun ikke var bra for meg. Nå har jeg ingen, og folk jeg går i klasse med legger ut bilder på Instagram, snapchat, Twitter etc om at de har det så morsomt ect. Og det verste er når de sender snapp til meg, og skriver "glad i deg jenta mi" når jeg ikke mer med. Har sagt de skal slutte, men de gjør det ikke. Jeg er også deprimert over kropp og utseende mitt. Jeg har gale folk rundt meg, men hvis jeg skal finne noen andre må jeg skrifte tettsted og skole. Foreldrene mine tror jeg er populær... Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Ut ifra det jeg leser tenker jeg at dette må være vanskelig for deg. Jeg tenker det må være tungt for deg å ha det slik, og kanskje kjenner du deg veldig sliten og fortvilet nå. Når du har klart å stå i alt dette over tid, tenker jeg også at du har mye styrke i deg. Jeg synes det er bra at du har skrevet til oss og at du klarer å sette ord på det du opplever og leter etter svar. 

Det er leit å høre at du ikke opplever å ha noen venner som du kan finne på ting med. Mennesker trenger noen å dele tanker og opplevelser med, og det gjør vondt når man ikke opplever å ha dette. Når ensomheten kommer sammen med tanker om at du ikke kan bli likt av noen, kan du begynne å tro på at du ikke er ønsket av noen. Du kan falle i grublemodus og bli stående fast i lammende selvkritikk. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel. Det er også veldig naturlig at du kjenner deg deprimert når du har det slik. 

Jeg får inntrykket av at du ikke har snakket med foreldrene dine om hvordan du har det. Har du snakket med noen andre? Det er ikke alltid så lett å dele vonde ting med andre, noen synes det er vanskelig å forklare for andre, de er redde for å ikke bli tatt på alvor eller usikre på om det vil være til hjelp. Men ofte er det en lettelse å snakke med noen hvis man treffer noen som kan forstå og støtte. Det kan være god hjelp i å snakke med andre om det, og jeg synes det er viktig at du forteller noen om hvordan du har det. Du har bært på dette alene lenge nok, nå kan mennesker rundt deg hjelpe deg å få det bedre. Kanskje du kan vise foreldrene dine det du har skrevet til oss? Både foreldrene dine og helsesøsteren på skolen din er alternativer. En annen mulighet er å gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor. Der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Der trenger du ikke bestille time, og det er gratis.

Jeg håper du snakker med noen om dette, og at du vil stå på videre og ha tro på deg selv. Ta godt vare på deg selv, du er en viktig og verdifull person!

Lykke til! 

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Få slutt på mobbingen!

Mobbing med rødt kryss over

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise