Hopp til hovedinnholdet

Hvor går grensen mellom sjenert, introvert og sosial angst. Jeg opplever ingen ting med venner i fritiden, har heller ikke lyst. Jeg ønsker å droppe russetiden og dra til utlandet på 17. mai. Vet ikke hvorfor...

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvor går grensa mellom sjenert og introvert OG sosial angst? Jeg klarer å være med folk på skolen, ikke i en stor gruppe, tre fire stykker, og jeg sier lite. Fag relaterte samtaler har jeg ikke noe imot, men når det går ut over det så har jeg ikke noe å bidra med. Uten for skolen skjer det ingenting, aldri blitt invitert på fest, siden 7. klasse tror jeg, og jeg har ikke lyst til å dra heller. Og den siste facebook meldinga jeg fikk var for to mnd. siden der en spurt om hvilke oppgaver jeg hadde gjort før en matte prøve. Det jeg lurer på er om utifra dette dere kan si hvilken side jeg heller mot. FYI jeg dropper også russetiden, og vurdere og dra til utlandet på 17 mai for å kunne ta det rolig. Jeg vet egentlig ikke hvorfor en gang...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Gutt 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Du klarer å være på skolen, snakke fag og delta sosialt i mindre grupper på 3-4 personer. Det du ikke ønsker er å være i større sosiale lag. Du trives også hjemme og i fritiden uten kontakt med jevnaldrende. Ut i fra det du skriver kan det virke som du lurer på om dette er normalt eller har tippet over til å være sykelig i forhold til menneskets fungeringsevne. En viss kontakt med andre mennesker må vi utsette oss for slik at vi kan være i samfunnet med å tjene penger til mat og husly, og mulig skaffe oss en egen familie. I ungdomsårene blir vi ofte usikre og ønsker å finne ut mer om oss selv. Som voksne blir vi mer trygge noe som hjelper oss til å finne vår plass.

Det å være sjenert eller ha sosial angst er ulik grad av å kjenne på følelsen redd. Når vi føler redsel vil dette være ubehagelig og vi ønsker helt intuitivt å utsette oss for dette i minst mulig grad. Derfor begynner vi å unngå situasjoner der vi vet vi kjenner på denne redselen. Når vi er redde øker pulsen, hjertet slår fortere, pusten blir anstrengt, vi svetter, musklene spenner seg. Dette er det få som trives med, mulig kun de som liker ekstremsport.

En introvert person klarer å være i sosiale sammenhenger og delta på det som skjer i samfunnet, men det kan oppleves som slitsomt. En introvert person behøver ikke være redd. Med en slik personlighet slapper man best av hjemme i eget selskap. Når man er ute blant folk tappes energien og man må igjen være for seg selv slik av overskuddet kommer tilbake. Dette er motsatsen til de som får energi av å være sammen med andre mennesker.

Det legges ved to artikler som knytter seg til ditt spørsmål. Du gir inntrykk av å klare deg godt. Vær bevisst hvor du henter din energi fra. Tenk også over om du føler redsel. Føler du deg redd har du muligheter for å få hjelp til å bli mer trygg. Snakk med helsesøster. Har du det helt fint, kun usikker på hvem du er slik som er typisk i ungdomsårene, så er du nå på god vei med å bli kjent med deg selv. Vær stolt av deg selv, vi er alle ulike.

Alle mennesker er like mye verdt.

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser