Hopp til hovedinnholdet

Mamma har ruset seg på masse forskjellig, og nå har jeg hatt en drøm om dette hvor jeg var sint og kastet puter og dyner i søvne. Hvorfor reagerte jeg på denne måten?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lenge visst at mamma har ruset seg på masse forskjellig, men jeg har ikke visst hvor lenge hun har gjort det. En helg så fortalte hun meg at hun har ruset seg mens hun var med ungene og masse før det. Hvor lenge hun har gjort det, tror jeg er ca. hun ble sammen med kjæresten (hun fikk dop av ham og ruset seg med ham i tillegg til noen vennepar av henne). Men nå over til,en annen ting. Den helga jeg snakket om, natt til lørdag drømte jeg at mamma fortalte meg alt det hun sa til meg om igjen og jeg husker at jeg våknet og var så sint og frustrert! Dagen etterpå ble jeg fortalt at i løpet av natta så kastet jeg puter og dyner osv. Jeg har aldri reagert sånn før! Jeg har tenkt masse på det i ettertid! Hvorfor reagerte jeg sånn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål! Du skriver at moren din har snakket med deg en helg om at hun har ruset seg og at det var mer og lenger enn hva du i utgangspunktet hadde trodd. Jeg skjønner godt at du kan bli opprørt av å få vite dette!

Du forteller også at du drømte etterpå at moren din fortalte deg disse tingene om igjen og at du var sint og frustrert når du våknet. Du skriver også at du har blitt fortalt at du har kastet dyner og puter i løpet av natta som du ikke husker. Du har tenkt masse på at du reagerte på denne måten og ønsker å vite hvorfor.

Vi vet egentlig ikke så mye helt sikkert om hvorfor vi sover og drømmer, men de fleste mener at det er en måte vi bearbeider det som skjer i løpet av dagen og at vi lagrer viktige minner over i langtidshukommelsen vår. Og noen mener også at vi bruker drømmene til å prøve ut sosiale scenarier eller "forbudte følelser". Vi kjenner ofte på sterke følelser når vi drømmer og negative følelser er mye mer vanlig enn positive følelser. Det aller meste vi drømmer i løpet av natta husker vi ikke, men vi husker gjerne de drømmene som vi er midt oppi når vi våkner. I noen faser av søvnen kan vi ikke bevege kroppen, men i andre faser kan vi både bevege oss og prate og lignende.

Det er vanskelig å si hvorfor akkurat du reagerte akkurat på denne måten, men det er ihverfall ingen grunn til å bli bekymret over reaksjonen din. Jeg kan godt forstå at du både var sint og frustrert etter det som moren din fortalte og at du trenger tid til å bearbeide det. Hvis dette er et pågående problem og det er barn som bor sammen med moren din er det viktig at dere får hjelp f.eks. fra alarmtelefonen 116111! Hvis dette er noe som har skjedd tilbake i tid kan det være at det er godt å snakke med noen som kan hjelpe deg å bearbeide disse opplevelsene og legge det bak deg. Organisasjonen Barn av rusmisbrukere-BAR er en bruker- og interesseorganisasjon for barn, i alle aldre, som opplever foreldres rusbruk som en belastning. Det kan også være nyttig å oppsøke noen som du kan snakke med der du bor, f.eks. helsestasjon for ungdom.

Vennlig hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser